Ondernemen tijdens de coronacrisis

Fiscale maatregelen coronavirus

Vanwege het coronavirus heeft de overheid een breed pakket aan steunmaatregelen beschikbaar gesteld om de economische gevolgen van het coronavirus zo goed mogelijk op te vangen. Getroffen ondernemers kunnen een beroep doen op deze maatregelen om de impact van het virus op hun organisatie zoveel mogelijk te beperken. In veel gevallen zijn de maatregelen al meermaals verlengd en tussentijds aangepast. Op deze pagina houden we u op de hoogte van alle fiscale maatregelen en de eventuele updates hierin. 

Let op: algemene coronasteun stopt per 1 oktober

De algemene coronasteun voor bedrijven en ondernemers stopt per 1 oktober 2021. Het besluit geldt onder andere voor de NOW (tegemoetkoming loonkosten), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de zelfstandigenregelingen Tozo en TONK en diverse fiscale maatregelen. Ook de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen vervalt. Enkel een aantal zwaar getroffen sectoren kunnen na 1 oktober nog op steun rekenen.

Bijzonder uitstel van betaling van belastingen 

Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen hebben de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling voor diverse belastingen aan te vragen. Belastingen waarvoor u uitstel krijgt, hoeft u dus (op dit moment) niet te betalen. Let op: u moet wel gewoon op tijd uw aangifte blijven doen. Op dit moment kan uitstel van betaling worden aangevraagd tot en met 30 juni 2021. Heeft u al bijzonder uitstel van betaling? Dan kan dit worden verlengd tot en met 30 september 2021. Er wordt van ondernemers verwacht dat zij vanaf 1 oktober 2021 weer gewoon belasting gaan betalen.

Voor alle belastingschulden waarvoor ondernemers uitstel hebben genoten, geldt een generieke terugbetalingsregeling. Met deze regeling moeten ondernemingen hun belastingschuld binnen 5 jaar aflossen. Opgebouwde schulden hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 te worden afbetaald. De invorderingsrente is vanwege corona tijdelijk verlaagd maar wordt per 2022 stapsgewijs verhoogd.

Bekijk hier de meest recente berichtgeving over deze regeling →

Lokale belastingen

Naast de maatregelen vanuit het Rijk worden er door gemeenten ook steunmaatregelen geboden. Zo krijgen ondernemers en zzp’ers in veel gemeenten uitstel van betaling voor lokale belastingen en heffingen. Informeer bij uw gemeente van welke maatregelen u gebruik kunt maken.

Fiscale versoepelingen

De overheid heeft een pakket aan fiscale versoepelingen ingesteld om de economische gevolgen van het coronavirus zo goed mogelijk op te vangen. Het betreft de volgende fiscale versoepelingen:

  • het uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen; 
  • het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers; 
  • de onbelaste reiskostenvergoeding voor thuiswerkers; 
  • de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen; 
  • het btw-nultarief op mondkapjes; 
  • de btw-vrijstelling voor de uitleen van zorgpersoneel; 
  • het btw-nultarief op coronavaccins en testkits; 
  • het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek bij een hypotheekbetaalpauze; 
  • het lage btw-tarief op online sportlessen die groepslessen tijdelijk vervangen totdat groepslessen binnen weer zijn toegestaan;
  • versoepeling van het urencriterium voor zelfstandigen.

Bekijk hier de meest recente berichtgeving over dit onderwerp → 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het volledige pakket aan steunmaatregelen? Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie. Mocht u nadere informatie over bovenstaande maatregelen willen ontvangen of ondersteuning bij de toepassing ervan, neem dan gerust contact met ons op!

Disclaimer
Bij de samenstelling van de teksten is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.