Nieuws

Als grensarbeider thuiswerken na 30 juni. Kan dat zomaar?

Om thuiswerken voor grenswerkers mogelijk te maken, heeft Nederland tijdens de coronacrisis afspraken met België en Duitsland gemaakt. Thuiswerken zou geen invloed hebben op de fiscale en sociale zekerheidspositie van de grensarbeider. De afspraken die tijdens de crisis werden gemaakt, vervallen (deels) vanaf 30 juni. Als grensarbeider thuiswerken na 30 juni. Kan dat zomaar?

De Europese regels rondom sociale zekerheid voor grensarbeiders worden nogmaals met 6 maanden verlengd. Dit is niet het geval voor de belastingplicht over het salaris. Thuiswerken kan dus invloed hebben op de af te dragen loonbelasting en premies voor de werkgever. Het vervallen van deze afspraken kan voor zowel de werknemer als de werkgever grote invloed hebben op de af te dragen belastingen en het netto inkomen.

Wat zijn de gevolgen voor u?

De coronamaatregelen zijn in bijna heel Europa losgelaten. De verplichting om thuis te werken is vervallen en ook zijn de grenzen weer helemaal open. Toch blijft een deel van de grensarbeiders geheel of gedeeltelijk vanuit huis werken. Voor de coronacrisis was dit anders. Wilt u weten of dit gevolgen heeft voor uw situatie, of eens praten over mogelijkheden die u aan uw werknemers zou kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wist u dat u ook voor andere vragen rondom werken over de grens bij ons terecht kunt? De specialisten van de België Desk geven graag antwoord op al uw vragen over wonen, werken en ondernemen over de Nederlands-Belgische grens.