Bedrijfsoverdracht

Ik wil mijn familiebedrijf overdragen

Uw bedrijf was jarenlang uw lust en uw leven. U voelt zich betrokken en wilt niets liever dan de continuïteit van het bedrijf ook voor de toekomst veiligstellen. Gelukkig heeft u iemand binnen de familie op het oog die mogelijk in uw voetsporen kan treden. Wij begeleiden dit proces zorgvuldig. Daarbij hebben we oog voor het bedrijf en uw oudedagsvoorziening.

Het familiebedrijf overdragen

Het overdragen van een bedrijf binnen de familie is een proces dat zorgvuldigheid vereist. Tal van familieleden zijn direct of indirect betrokken. Heeft u de keuze voor uw opvolger goed besproken? Zijn er andere kandidaten of passeert u mogelijk mensen? Om van de overdracht een succes te maken, is het belangrijk om hierover open met de familie te praten. Onze familiebedrijfspecialisten leiden dergelijke gesprekken graag in goede banen, met oog voor ieders gedachten en gevoelens.

Het familiebedrijf overdragen vergt een aantal jaren voorbereiding. Dat lijkt lang, maar het kost soms tijd om tot de juiste fiscale constructies te komen. Het is bovendien belangrijk om zorgvuldig na te denken over de wijze waarop u gaat overdragen. Heeft uw opvolger een financiering nodig of schenkt u (een deel van) het bedrijf? Hoe gaat u om met eventuele andere erfgenamen. Ook uw eigen oudedagsvoorziening verdient aandacht. We loodsen u en uw familie stap voor stap door het proces en schakelen op het juiste moment de juiste adviseurs voor u in. Zo ziet u niets over het hoofd en stellen wij alles in het werk om van de bedrijfsoverdracht een succes te maken.

Familiebedrijf overdragen

Wij stellen kritische vragen

Naast deze zakelijke aspecten hebben wij nadrukkelijk oog voor het familielid dat aan het roer gaat staan van uw bedrijf. Is hij of zij capabel om het bedrijf te leiden? Mogelijk kan een competentiemeting inzicht bieden of heeft uw opvolger behoefte aan coaching. Het zijn geen gemakkelijke gesprekken, maar wel belangrijk om ze te voeren. Onze familiebedrijfspecialisten durven kritische vragen te stellen en spiegels voor te houden. Ze bewaken de regie tijdens het hele traject en weten tijdig de juiste thema’s aan te kaarten.

Op het juiste moment de juiste adviseur

Schipper onderscheidt zich bij dit soort processen van andere accountantsorganisaties, doordat we in iedere regio een groot aantal specialisten hebben. Zij kunnen op het juiste moment de juiste adviezen geven; van waarderingsdeskundigen, gespecialiseerde fiscalisten tot personeelsadviseurs en adviseurs die goed zijn in coaching of het voeren van gevoelige, familiaire gesprekken als de communicatie stroef verloopt. Zo houden we iedereen scherp en komen u en uw familie tot keuzes, die het voortbestaan van uw familiebedrijf zo goed mogelijk garanderen. We hebben één gezamenlijk doel: uw familiebedrijf zo goed mogelijk naar de volgende generatie brengen.

Heeft u een vraag? Wilt u sparren of advies over het overdragen van uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar! Bezoek ook onze bedrijfsopvolging kennisbank voor meer kennis en inspiratie over dit thema.