Nieuws

Subsidieregeling ‘Verwijdering asbestdaken’ wordt vervangen

Eind vorig jaar kwam de bodem in zicht van het budget voor de subsidieregeling ‘Verwijdering asbestdaken’. De € 75 miljoen die het kabinet had gereserveerd om de sanering van asbestdaken te bevorderen, was eerder op dan gepland.

Er is een asbestfonds opgezet voor particulieren en ondernemers die de kosten van het verwijderen van het asbest niet kunnen betalen. Binnenkort wordt de regeling verwacht waarin omschreven staat hoe het fonds werkt.

Asbestfonds
Het asbestfonds moet een landelijk fonds worden waaruit mensen een lening kunnen krijgen om de sanering van asbestdaken te financieren. Het fonds wordt gevuld met geld van het Rijk, provincies, gemeenten en banken. Het fonds is nadrukkelijk geen subsidie: het biedt de mogelijkheid aan mensen met financieringsproblemen een lening aan te gaan om voor 31 december 2024 de asbestdaken te verwijderen.

Het verwijderen van asbest kost volgens het ministerie gemiddeld € 15 tot € 25 per vierkante meter voor stallen en schuren. Voor woonhuizen kost dit tussen € 35 en € 50 per vierkante meter. Op dit moment moet er nog ongeveer 80 miljoen asbest worden verwijderd van de totale 120 miljoen vierkante meter dak.

Asbestsanering goedkoper?
Begin maart kwam onderzoeksbureau TNO naar buiten met een onderzoek dat de beschermende maatregelen voor het omgaan met asbest die nu worden gehanteerd, niet altijd nodig zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat het saneren goedkoper kan dan op dit moment het geval is. De staatssecretaris heeft geen concreet antwoord kunnen geven op de gestelde Kamervragen wat mensen met asbestdaken nu moeten doen, omdat het wellicht goedkoper kan.

Wel zei ze dat als uit onderzoek blijkt dat het op een goedkopere manier net zo veilig kan, ze hier dan de nieuwe standaard van wil maken. Daarmee lijkt het nu verstandig om even af te wachten in welke risicocategorie het saneren van daken straks komt.

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.