Nieuws

Welke opties biedt SEBA (Subsidie­regeling Emissie­loze Bedrijfs­auto’s)?

Vanaf 23 april 2024 kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor investeringen in nieuwe emissieloze bestel- of bedrijfsauto’s. Deze subsidie wordt afgekort als SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s). De overheid wil ondernemers die investeren in groen vervoer op deze manier een financiële prikkel geven.

Voorwaarden voor SEBA

  • De subsidie is 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs uit de overeenkomst, zonder btw (voertuigcategorie N2 tot en met een gewicht van 4.250 kilo).
  • Wordt de bestel- of bedrijfsauto door een kleine ondernemer of een non-profitinstelling aangekocht, dan is de subsidie twaalf procent.
  • De netto catalogusprijs (N1) of de verkoopprijs (N2) moet minimaal 20.000 euro zijn.
  • Het subsidiebedrag is maximaal 5.000 euro per bestel- of bedrijfsauto.

U kunt de subsidie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanvragen als de nieuwe bedrijfsauto nog niet is gekocht. U moet wel een niet-bindende koop- of leaseovereenkomst kunnen laten zien. Als u volgens de RVO voor subsidie in aanmerking komt, krijgt u een brief; de zogenaamde ‘verleningsbeschikking’. De bedrijfsauto moet daarna binnen zeven maanden aan u, de ondernemer, worden geleverd en op kenteken staan. Daarna doet u bij RVO de aanvraag voor uitbetaling van de subsidie.

Voorwaarden en verplichtingen SEBA

De bestel- of bedrijfsauto moet onafgebroken drie jaar op uw naam (als subsidieontvanger) staan. De RDW controleert dit periodiek. We raden daarom aan om de koop- of financial leaseovereenkomst minimaal te bewaren tot drie jaar na datum van de tenaamstelling. Verkoopt u de bestel- of bedrijfsauto eerder, dan moet u dit bij de RVO melden. Mogelijk moet u in dat geval een deel van de subsidie terugbetalen.

Mogelijk ook Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Als u investeert in een elektrisch aangedreven voertuig dat op de Milieulijst staat, komt u mogelijk in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA). Op het moment dat de koopovereenkomst definitief is gemaakt, moet u de MIA binnen 3 maanden aanvragen. De MIA komt niet in mindering op het subsidiebedrag. Maar let op, de SEBA vermindert wel de grondslag voor de MIA.

Laatste mogelijkheid tot SEBA in 2024

2024 is het laatste jaar waarin het mogelijk is om SEBA-subsidie aan te vragen. Vanaf 2025 komt deze subsidie te vervallen. Wacht dus niet te lang als u van deze subsidie gebruik wil maken.

Bent u van plan een bestel- of bedrijfsauto aan te schaffen en vraagt u zich af of u gebruik kunt maken van SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) en/of MIA (Milieu-investeringsaftrek)? Dan denken wij graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat wij u kunnen voorzien van advies.

Elise van den Breevaart

010 2921870