Klantverhalen

Dubbelportret: Paard van Troje en De Koperen Tuin

“De samenwerking met Schipper Accountants voelt voor mij als vanzelfsprekend”, zegt Anthoni Fierloos, die in 1981 begon als vakantiekracht in de Goese boekhandel Paard van Troje. De vorige eigenaren Jan en Janny Hoogstrate werkten toen al samen met Schipper Accountants. Dat is dus al bijna 45 jaar! In 2003 nam Anthoni de winkel over. In 2020 werd hij ook eigenaar van boekhandel De Koperen Tuin. Tijdens deze bijzondere bedrijfsovernames heeft Schipper Accountants Anthoni ondersteund. Anthoni en belastingadviseur Jan Rutjes vertellen hoe hun jarenlange samenwerking eruitziet.

Anthoni wordt geadviseerd door Jan en Adviseur Accountancy John Meulblok. “Ik ken John al heel lang”, vertelt Anthoni. “En nog steeds is hij als relatiebeheerder mijn vaste aanspreekpunt voor de terugkerende werkzaamheden. Denk hierbij aan het opmaken van de jaarrekeningen en het verzorgen van de btw- en belastingaangiftes.” Daarnaast verzorgt onze partner Sigma Personeelsdiensten alles op het gebied van het personeel van beide boekhandels, zoals de salarisadministratie en arbeidscontracten. Anthoni: “Deze full-service aanpak werkt heel prettig.”

Intensieve ondersteuning tijdens overname De Koperen Tuin

Anthoni is eigenaar van twee zelfstandige boekhandels in het centrum van Goes. Een bijzondere situatie; de winkels zitten op nog geen vierhonderd meter lopen van elkaar vandaan. En toch bestaan ze succesvol naast elkaar, onder andere doordat beide winkels een eigen publiek hebben. “Toen ik de kans kreeg om De Koperen Tuin over te nemen, zag ik daar veel mogelijkheden in”, zegt Anthoni. “Bij de overname kwam veel kijken en had ik intensief contact met Jan. Omdat we te maken hadden met drie partijen, was het eigenlijk een onmogelijke situatie. Ikzelf als partij in het Paard van Troje en de eigenaar van De Koperen Tuin, die een andere boekhandel wilde overnemen. Schipper Accountants heeft mij bij dit complexe proces goed geadviseerd.”

Ik kan erop vertrouwen dat alle zaken goed geregeld zijn. Schipper denkt actief mee. Jan en John kennen mij en mijn manier van werken.

Anthoni Fierloos, eigenaar Paard van Troje en De Koperen Tuin

Specialistische kennis bij bedrijfsovernames

“Een bedrijfsovername – en deze in het bijzonder – vraagt specifieke kennis”, legt Jan uit. “Onze rol is om te onderzoeken of er geen (verborgen) risico’s zijn die tijdens de overname opspelen. Een ander aspect waar we rekening mee moesten houden was dat de vorige eigenaar ook het onroerend goed wilde verkopen. Anthoni wilde het pand niet overnemen, dus zochten we naar een oplossing; is er een geïnteresseerde partij die mee wil doen in deze transactie, waarbij Anthoni de zaak wil kopen en diegene het pand?” Anthoni vult Jan aan: “De financiering van het pand was inderdaad de grootste uitdaging. Bij geen enkele bank kon ik geld lenen, daarom moesten we op zoek naar externe financieringen. Op het laatste moment vond Jan binnen het netwerk van Schipper Accountants een koper. Dat was een spannende stap, maar gelukkig is alles goed gekomen. Ik durf te zeggen dat het anders niet gelukt was.”

Recht op steun tijdens corona

Toen Anthoni De Koperen Tuin net had overgenomen moesten zijn winkels door de uitbraak van het coronavirus sluiten. “Dit gaf natuurlijk zorgen”, zegt Anthoni. “Ook tijdens deze periode had ik veel contact met Jan en zijn collega’s.” Jan vertelt over de rol en betrokkenheid van Schipper Accountants tijdens deze onzekere periode: “We vroegen alle relevante steunpakketten en regelingen aan. Maar dit was niet zomaar geregeld. Doordat De Koperen Tuin werd gezien als nieuwe winkel, was de bijdrage gebaseerd op de omzet van de eerste twee maanden van 2020. Dat was natuurlijk niet realistisch. Uiteraard hebben we bezwaar gemaakt. En met succes: eind vorig jaar kregen we te horen dat Anthoni alsnog recht op steun had.” Anthoni blikt terug: “Het was een nieuwe situatie voor ons allemaal. Ook Jan en zijn collega’s wisten van tevoren niet wat de uitkomst zou worden. Ze moesten eindeloos veel formulieren invullen, iedere keer weer. Dat het uiteindelijk toch gelukt is, is een mooie beloning voor alle inspanningen.”

Het is belangrijk dat Anthoni zich volledig kan focussen op zijn winkels. Alle fiscale en administratieve zaken nemen wij uit handen.

Jan Rutjes, belastingadviseur

Focus op ondernemen

Jan geeft aan dat dit de kern van de samenwerking laat zien: “Het is belangrijk dat Anthoni zich als ondernemer volledig kan focussen op zijn onderneming. Alle fiscale en administratieve zaken nemen wij uit handen; hij hoeft zich daar niet in te verdiepen of over na te denken. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving die steeds complexer wordt. Als ondernemer kan je daarin verdwalen. Dat geldt zeker voor middenstanders, waar de ondernemer vaak alles zelf moet doen. Wij kunnen daarin ontzorgen.” Ook voor Anthoni is dit de kracht van de samenwerking: “Ik kan erop vertrouwen dat alle zaken goed geregeld zijn. Jan en John denken actief mee, natuurlijk ook in hoe de winkels zo winstgevend mogelijk kunnen zijn. Ze kennen mij en mijn manier van werken.”

Geef een boek cadeau

Een ander voorbeeld van de samenwerking is de jaarlijkse actie ‘Geef een boek cadeau’. “Schipper Accountants en vele andere mede-ondernemers en sponsoren uit het netwerk van Schipper doen hier ieder jaar aan mee”, vertelt Anthoni. “Met deze actie stimuleren we duizenden scholieren om te blijven lezen. Dat we deze actie als kleinere onderneming succesvol kunnen uitzetten, is best uniek in Nederland.” Daarnaast gaat de samenwerking verder dan alleen de zakelijke relatie. “Ik ben een thrillerlezer en vind het heerlijk om door zijn winkels te struinen”, glimlacht Jan. “Bij het Paard van Troje weten ze wat ik lees en geven ze me boekentips. Zo adviseren we elkaar.”

Jan Rutjes RB

0113 - 23 94 81

06 - 54 30 49 45