Klantverhalen

Dubbelportret: Van Oorschot

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Teun van Oorschot en Belastingadviseur Koen Laseroms.

De adviseur naast de ondernemer

“Bij Teun van Oorschot en zijn ouders Lia en Twan kom ik al jaren over de vloer. Ik heb Teun leren kennen als een ambitieuze ondernemer. Het liefst doet hij tien dingen tegelijk. Dat betekent in de praktijk dat hij op de trekker rijdt en ondertussen allerlei zaken regelt. Met de groei van het loonwerkbedrijf wordt dat steeds moeilijker. Hij zal op een gegeven moment de keuze moeten maken tussen kantoorwerk of met ‘de voeten in de klei’ blijven werken.”

Koen Laseroms is belastingadviseur en relatiebeheerder bij Loon- en grondverzetbedrijf Van Oorschot. “Toen ik kennismaakte met dit bedrijf zaten Teun’s ouders samen in een maatschap. De nadruk lag toen op de teelt van ijsbergsla. Daarnaast beschikten ze over een mobiele kraan, die vaak werd verhuurd. Gaandeweg werd het loonwerk steeds belangrijker. Eerst bleef alleen Lia zich nog op de tuinbouw richten, maar toen Teun zijn intrede deed in de maatschap werd de ijsbergslateelt na enkele jaren beëindigd.”

Loonwerk en grondverzet

Inmiddels heeft het bedrijf drie mobiele kranen, acht tractoren en diverse werktuigen. Verder zijn er vier mensen in dienst. Samen bedienen ze uiteenlopende bedrijven; naast de tuinbouw bijvoorbeeld ook bouwbedrijven en bedrijven in de weg- en waterbouw. “Ik denk dat keuze om vol voor loonwerk en grondverzet te gaan een goede is. De tuinbouw kampt met lagere opbrengsten en het is erg arbeidsintensief. Daarmee vergeleken zijn de marges in het loonwerk beter.”

Sparringpartner

Koen vertelt dat hij Teun op tal terreinen bijstaat en adviseert. “De boekhouding wordt door Lia gedaan. Wij zorgen voor de controle ervan en de jaarrekening. Mijn collega’s en ik denken verder mee bij alle juridische en financiële kwesties. De financiering voor de nieuwe loods hebben wij begeleid, maar bijvoorbeeld ook de bouw van het nieuwe huis en het opstellen van het samenlevingscontract van Teun en zijn vriendin. Eigenlijk ben ik een soort sparringpartner. Eerlijk is eerlijk, ik ben vrij kritisch, maar gelukkig staat Teun daarvoor open.”

Vooruithelpen

De samenwerking met Van Oorschot is voor Koen prettig. “Het is leuk om te zien dat ik met mijn adviezen deze ondernemers vooruit kan helpen. Als je ziet dat het lukt, voelt het als een beloning voor mijn inzet.  Natuurlijk draait het in eerste instantie om de klant, maar als het goed gaat, voelt dat ook als een persoonlijk succes.”

Loon- en grondverzetbedrijf Van Oorschot

De ondernemer naast de adviseur

“Ik werk al van jongs af aan mee met mijn ouders. Vroeger waren zij actief in de tuinbouw. Toen ik wat ouder werd, kreeg ik meer belangstelling voor het loonbedrijf. Op mijn zestiende ben ik bij een ander loonwerkbedrijf gaan werken. Ook heb ik de opleiding loonwerkmonteur gevolgd. Enkele jaren geleden ben ik in de maatschap van mijn ouders gestapt.”

Teun van Oorschot vertelt dat hij altijd al iets had met loonwerk. Veel meer dan met de vollegrondsgroenteteelt waarin zijn ouders aanvankelijk actief waren. “Natuurlijk spraken die grote machines me aan, maar het is ook leuk om bij en voor klanten te werken. Zeker in de tuinbouw veranderen de eisen van de klant steeds. Het is een uitdaging om daarmee om te gaan.”

Vast gezicht

De intrede in de maatschap werd begeleid door Koen Laseroms van Schipper. Voor Teun is Koen een vast gezicht binnen het bedrijf. “Koen komt hier zoveel jaren dat hij mij en mijn ouders door en door kent. Dat vind ik belangrijk. Alle grote beslissingen houden we tegen hem aan. Zo hebben we een jaar geleden een nieuwe loods gebouwd en twee jaar geleden heb ik een huis gekocht en ben ik gaan samenwonen. Ik vertrouw erop dat Koen de juiste adviezen geeft, want zowel mijn vader als ik zijn zelf het liefste buiten bezig.”

Machinepark

Het bedrijf heeft inmiddels vier vaste medewerkers in dienst en werkt verder samen met drie zzp-ers. Het machinepark is aardig uitgebreid en telt momenteel negen tractors, drie mobiele kranen en een mini-kraan. De administratie van het bedrijf wordt verzorgd door Teun’s moeder. “Mijn vriendin werkt bij Schipper. Dat is prettig. Zij weet dus ook hoe de administratie werkt. Koen komt twee keer per jaar langs om alles door te spreken. En als er tussendoor iets is, bellen we. Laatst bijvoorbeeld twijfelde ik over onze tarieven. Koen heeft toen samen met een collega alles op een rijtje gezet. De conclusie was dat we het niet verkeerd deden. Het is fijn om die bevestiging te krijgen.”

Toekomst

Wat betreft de toekomst, heeft Teun de ambitie om uiteindelijk samen met zijn vriendin de maatschap voort te zetten. Maar dat is iets voor de lange termijn. “Mijn ouders zijn jong en we werken fijn samen. Natuurlijk is er wel eens een meningsverschil. Koen heeft daar oog voor en bewaakt de focus op de toekomst.”

Meer weten over bedrijfsopvolging in het familiebedrijf? Klik hier voor meer informatie en inspiratie over dit thema. Heeft u vragen of wilt u graag geadviseerd worden over het overdragen van uw bedrijf binnen de familie? Neem dan contact met ons op! 

Koen Laseroms

mr. Koen Laseroms RB

076 - 30 34 613

06 - 10 88 48 62