Klantverhalen

Dubbelportret: Strandpaviljoen Zuid Zuid West

Lees hier het dubbelportret van ondernemers Johan en Ineke Landsbergen van Strandpaviljoen Zuid Zuid West en accountant John Swaanen.

De adviseur naast de ondernemer

“De samenwerking met ondernemers is voor mij het leukste van het vak. Ik ben het liefst zoveel mogelijk met en voor hen bezig en streef ernaar steeds meerwaarde te bieden. Ik sta klaar als ze me nodig hebben, maar probeer vaak al eerder zelf contact op te nemen. De coronacrisis is uitdagend. Zéker voor ondernemers. Dat houdt me bezig, soms dag en nacht.”

John Swaanen is accountant en in die rol al negen jaar betrokken bij Strandpaviljoen Zuid Zuid West in Renesse. Hij is enthousiast over de manier waarop Johan en Ineke Landsbergen dit paviljoen runnen. “Ik vind het knap hoe zij continu met hun bedrijf bezig zijn. Ze nemen niets voor lief. Vragen die bijvoorbeeld regelmatig voorbij komen, zijn: wie vormen onze doelgroep, hoe spelen we daarop in, wanneer gaan we open en hoe overbruggen we het laagseizoen. Johan en Ineke hebben daarbij een duidelijke rolverdeling; Johan is van de strategie en Ineke richt zich op de medewerkers.”

”Recent hebben we vanwege de coronacrisis een nieuwe financieringsaanvraag gedaan voor Zuid Zuid West. Door de goede samenwerking lukte het ons om dit samen snel voor elkaar te krijgen.”

Intensieve samenwerking

De rol van John en Schipper is breed. Natuurlijk worden de tussentijdse- en jaarcijfers gemaakt en worden ook de verloning en andere personeel gerelateerde zaken goed geregeld. Maar John is bovenal sparringpartner. “In feite nemen we alle zaken door die te maken hebben met de financiële en bedrijfseconomische situatie van het bedrijf. We bespreken de prognoses en houden mogelijke investeringen tegen het licht of andere keuzes waar Johan en Ineke voorstaan. Recent hebben we vanwege de coronacrisis een nieuwe financieringsaanvraag gedaan voor Zuid Zuid West. Door de goede samenwerking lukte het ons om dit samen snel voor elkaar te krijgen.”

Impact corona

De maatregelen die half maart werden afgekondigd voor de Nederlandse horeca, waren voor John aanleiding om zo snel mogelijk met alle klanten contact op te nemen, zo ook met Johan en Ineke. “We hebben bekeken van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Mijn collega’s binnen Schipper hebben alle aanvragen verzorgd. Ik ben niet betrokken bij de manier waarop Johan en Ineke hun bedrijf nu coronaproof maken. Ik weet zeker dat zij genoeg kennis hebben om hier slim mee om te gaan. Zo hoorde ik over de nieuwe app waarmee gasten kunnen reserveren en bestellen.”

Naar het strand!

Zakelijke afspraken tussen John, Johan en Ineke vinden veelal plaats op kantoor in Zierikzee. Dat wil niet zeggen dat John nooit op het strandpaviljoen is. “Privé ga ik natuurlijk wel eens langs. Het is een fanatische plek en het terras is heerlijk ruim. Laat de zomer maar komen.”

De ondernemer naast de adviseur

“John bezorgt ons een goede nachtrust. Dat is belangrijk. Hoe belangrijk een goede samenwerking is, blijkt nu weer, tijdens deze coronacrisis. Een dag na de afkondiging van de overheidsmaatregelen zaten Ineke en ik al bij John op kantoor. We hebben direct onze liquiditeitspositie bekeken en een noodplan gemaakt. Het is belangrijk dat je de handen aan de knoppen houdt. Juist doordat John en zijn collega’s ons en ons bedrijf door en door kennen, kunnen we snel de juiste keuzes maken.”

Johan Landsbergen is samen met zijn vrouw Ineke de drijvende kracht achter Strandpaviljoen Zuid Zuid West in Renesse. Precies negen jaar geleden startten ze, op 1 juni. Toevalligerwijs is dit ook de datum waarop de Nederlandse horeca voorzichtig aan weer de deuren mag openen. “We hebben besloten een dag later te openen. Op Tweede Pinksterdag verwacht ik zoveel mensen op het strand dat het naar mijn idee beter is om dan niet open te zijn. Vanaf 2 juni staan we weer graag voor iedereen klaar.”

”Binnen een week na de lockdown waren alle cijfers paraat. Twee weken later was het geregeld. Het is natuurlijk top dat dit zo werkt bij Schipper.”

De afgelopen periode heeft voor Johan opnieuw duidelijk gemaakt hoe belangrijk de samenwerking met John en Schipper voor zijn bedrijf is. “We hebben zeker 25 vaste medewerkers. Voor hen doe ik een beroep op de NOW-regeling. Verder hebben we, met oog op de liquiditeitspositie, een financiering aangevraagd. Binnen een week na de lockdown waren alle cijfers paraat. Twee weken later was het geregeld. Het is natuurlijk top dat dit zo werkt bij Schipper. John voelt in feite als een collega. Hij is een moderne accountant met een reële kijk op zaken. Hij legt goed uit wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn, zowel financieel als fiscaal, maar gaat nooit op onze stoel zitten.”

Coronaproof

In aanloop naar juni zijn Johan en Ineke druk met het coronaproof maken van hun bedrijf. De kracht van Zuid Zuid West is het brede aanbod: terras, buitenbar, snackbar, strandstoelenverhuur en service op het strand, ijskraam en zelfs een eigen kleidinglijn. “We werken met protocollen van Horeca Nederland. Het terras delen we anders in en zodoende kunnen we buiten zelfs meer gasten ontvangen dan we andere seizoenen deden. Verder werken we aan een nieuwe menukaart met duidelijke tijdslots voor lunch, borrel of diner. Ik verwacht eerlijk gezegd dat ons werk daarmee rustiger wordt. Zo werken we langzaam toe naar 1 juli, de datum waarop alle campings weer volledig open kunnen. Dat is een belangrijke datum voor ons. We willen dan alles op orde hebben, want de campinggasten vormen onze belangrijkste doelgroep.”

Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie met betrekking tot het coronavirus. Heeft u vragen? Onze specialisten staan graag voor u klaar!

John Swaanen AA

0111 - 43 99 43

06 - 52 60 44 06