Klantverhalen

Dubbelportret: Akkerbouwbedrijf Buijs

De adviseur naast de ondernemer

“Als accountant en relatiebeheerder kom ik bij veel bedrijven over de vloer. Deze mkb-bedrijven zijn in tal van sectoren actief. De regio rond Middelharnis, waar ons kantoor is gevestigd, wordt gekenmerkt door veel akkerbouw en veeteelt. Om die reden begeleid ik ook veel agrobedrijven. Dat kun je met gemak een wereld apart noemen, met eigen fiscale regels en tal van sectorspecifieke uitdagingen. Marco Buijs is één van die ondernemers. We spreken elkaar regelmatig en daarbij gaat het over veel meer dan de jaarrekening en de aangiftes inkomsten- en omzetbelasting.”

André Bruggeman is al zeker twintig jaar betrokken bij het akkerbouwbedrijf van Marco. Eerst begeleidde en adviseerde hij de ouders van Marco en sinds de overname in 2012 zit hij hoofdzakelijk met Marco rond de tafel. “Ik vind het leuk om actief te zijn bij mkb-bedrijven. Soms zit je met het hele gezin aan tafel om te praten over de toekomst en het realiseren van plannen. Dat is ook hier het geval. Marco is weliswaar de ondernemer, maar zijn vader schuift nog regelmatig aan om mee te praten. Daarbij zijn de jaarrekening en aangiftes in feite minder relevant. Er gaat veel meer aandacht uit naar het zo gunstig mogelijk regelen van de fiscale zaken en er spelen zaken zoals investeringen en het goed regelen van een testament en bedrijfsoverdracht. Om die reden zijn ook de fiscalisten van Schipper nauw betrokken.”

Meedenken en adviseren

Wat André aanspreekt binnen de agrosector is dat deze ondernemers zich bezighouden met groei en bloei. “Het algemene beeld is weleens anders, maar dit zijn echt ondernemers. Bovendien, meer dan welke ondernemer dan ook zijn zij afhankelijk van weer en wind. Daar komt bij dat zij hun prijzen niet zelf bepalen, maar afhankelijk zijn van de markt. Tel daar de administratieve rompslomp en de steeds strengere wet- en regelging bij je op en je begrijpt waarom advisering in deze sector steeds belangrijker wordt. Ook Marco heeft behoefte aan iemand die meedenkt en (proactief) adviseert.”

Door de administratieve rompslomp en de steeds strengere wet- en regelging wordt advisering in deze sector steeds belangrijker.

André Bruggeman

Investeren

André en Marco zitten minimaal ieder kwartaal samen rond de tafel. Vanwege de aangifte omzetbelasting, maar dus vooral om tal van andere zaken te bespreken. “Marco wil zijn bedrijf tip top in orde houden. Dat betekent onder andere investeren in de aanschaf van nieuwe machines, waarbij de juiste financiering nodig, maar ook de juiste timing. Recent heeft hij een nieuwe loods gebouwd. Verder heb ik hem geadviseerd bij onder andere de oprichting van een BV met het oog op een windmolenplan en de aanschaf en exploitatie van een rooier in een afzonderlijke combinatie met een collega-boer.

Werken aan de toekomst

Over de samenwerking met Marco is André enthousiast. “Natuurlijk is Marco de ondernemer, maar bij al zijn plannen vraagt hij altijd eerst raad en daad om daarna zelf de knoop door te hakken. Ik merk dat hij goed weet waar hij mee bezig is en nadrukkelijk ook naar de toekomst kijkt. Logisch, het is hem met de paplepel ingegoten. Het vak van boer is echt zijn ding. Met administratie en alles wat daarbij komt kijken heeft hij minder. Daarvoor zijn wij er.”

agrarisch accountant & adviseur

De ondernemer naast de adviseur

“Ik ben zelf niet zo actief met computers, administratie en financiën. Dat is ‘André zijn afdeling’”, vertelt Marco Buijs lachend. “Ik weet niet beter dan dat André Bruggeman bij ons over de vloer komt. Mijn vader deed al zaken met Schipper Accountants en dat doe ik nu ook. Het is heel prettig dat André alles van het bedrijf weet, van vroeger tot nu. Hij is de persoon waar ik vertrouwen in heb.”

Marco is agrariër in hart en nieren. Als van jongs af aan wist hij dat hij het bedrijf van zijn ouders wilde overnemen. Na het doorlopen van de lagere en middelbare landbouwschool trad hij in 1999 toe tot de maatschap. Ruim tien jaar later nam hij het bedrijf volledig over. “Ik heb nu een akkerbouwbedrijf van ongeveer 120 hectare op Goeree-Overflakkee. Ik verbouw onder andere aardappelen, suikerbieten, tarwe en graszaad. Een deel van de grond is in eigendom. Verder huur en pacht ik grond en verhuur ik op mijn beurt weer een stuk land voor de teelt van tulpen.”

Financiële reilen en zeilen

Hij geniet elke dag van het boerenbedrijf. “Ik vind het een mooi vak. Het is ontzettend leuk om je eigen gewassen te telen en je bent altijd lekker buiten in de natuur bezig. Het is fijn dat André heel kundig en punctueel is. Mijn kennis ligt vooral op vlak van de teelt, de verkoop van de gewassen en de contracten die ik afsluit met de verschillende afnemers. André houdt grip op het financiële reilen en zeilen.”

Gebruikmaken van fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden

Marco vertelt dat André en hij elkaar regelmatig spreken. Is het niet op de boerderij zelf, dan is het wel op het kantoor van Schipper Accountants in Middelharnis. “Tegenwoordig wordt alles steeds onpersoonlijker. Ik vind het fijn dat wij nog gewoon persoonlijk contact hebben. Soms zien we elkaar, maar natuurlijk bellen, mailen en appen we ook. Ik vind dat contact belangrijk, je praat daardoor makkelijk en komt sneller tot de kern.” De zaken die Marco met André bespreken zijn uiteenlopend. “Soms is er sprake van het aankopen van grond of wil ik investeren in een nieuwe machine of, zoals laatst, in een nieuwe loods. André begeleidt dit en zorgt desgewenst ook dat de juiste informatie bij de bank terechtkomt. Verder zijn er aantrekkelijke fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden waarmee André bekend is. Dat geldt ook voor het grijpen van kansen. André houdt me up-to-date en wijst proactief op mogelijkheden.”

Schipper is niet alleen bekend met aantrekkelijke fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden. Ze houden me ook up-to-date en wijzen proactief op mogelijkheden.

Marco Buijs

Van opvolger naar opvolger

In de ogen van Marco is het kenmerkend voor het boerenbedrijf dat er regelmatig sprake is van overdracht en overname. Zoals hij in de voetsporen trad van zijn vader, staat nu zijn oudste zoon te trappelen om het vak in te gaan. “Hij is nog maar dertien jaar, maar dat betekent wel dat je je blik op de toekomst moet richten. Waar wil je met je bedrijf naartoe en hoe? Ook daarover sparren we regelmatig.”

André Bruggeman

André Bruggeman AA

0187 - 66 77 72

06 - 22 31 42 14