Klantverhalen

Dubbelportret: Camping Kotestee

De adviseur naast de ondernemer

Uit de manier waarop André Bruggeman over ondernemer Truus Polie-Verhage spreekt, blijkt het respect dat hij voor haar heeft. “Truus staat haar mannetje en dat is knap, want ga er maar aan staan: een hele camping in je eentje runnen. Ze heeft haar zaken op orde. De camping ziet er altijd picobello uit.” Vier jaar kent hij Truus en haar Camping Kotestee nu en in die periode heeft hij haar al bij diverse kwesties geadviseerd.

André is als accountant bij Camping Kotestee in Ouddorp betrokken. “Maar”, relativeert hij, “ik denk dat Truus mij meer beschouwt als haar financieel adviseur en relatiebeheerder. Dat is prima, dat zijn rollen die mij goed liggen. Het contact met Truus is bijzonder laagdrempelig. In de basis voert Truus haar administratie helemaal zelf, maar mijn collega’s begeleiden haar daarbij en verzorgen de jaarrekeningen en de aangiften Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting en Omzetbelasting. Truus doet graag een beroep op ons. Het gebeurt regelmatig dat ze even per mail of telefoon contact opneemt om te vragen hoe ze ergens mee om moet gaan.”

Advieswerk

Het ‘zwaardere’ advieswerk pakt André samen met Truus op. “We hebben wat dat betreft samen best wel een aantal intensieve jaren doorgemaakt. Een mooi voorbeeld is de omzetting van de eenmanszaak naar BV met een holding en een werk-BV. We hebben dit mede gedaan met het oog op de mogelijke, toekomstige opvolging door haar zoon Patrick. Een ander voorbeeld is de herfinanciering en de keuze voor een andere huisbankier.”

Investeringen onderling afstemmen

André legt uit dat het runnen van een camping heel specifieke kenmerken heeft, zéker een camping als Camping Kotestee, waarbij het merendeel van de standplaatsen vaste plaatsen zijn. “In feite int Truus aan het begin van het jaar het stageld van de ruim negentig vaste plaatsen. Dat vergt vanzelfsprekend een verantwoord financieel beheer en dat is aan Truus wel toevertrouwd. Bijzonder vind ik de manier waarop zij voortdurend investeert in het onderhoud van de fraaie camping. Laatst heeft ze weer forse investeringen gedaan in de infrastructuur en verder werkt ze voor het dagelijkse onderhoud nauw samen met onder andere een loodgieter en hovenier. Voor mij is het prettig dat ze investeringen altijd even tegen mij aanhoudt. Ik denk op mijn manier mee en heb daarbij voortdurend oog voor de fiscaal gezien meest gunstige opties.”

Juist door ook op persoonlijke manier met elkaar in gesprek te gaan, leer ik de ondernemer écht kennen.

André Bruggeman

Wederzijds vertrouwen

Dit betekent volgens André ook dat Truus als ondernemer haar grenzen kent. “Ze weet goed op welke momenten ze een beroep op ons kan doen en vertrouwt op mijn oordeel. Naar mijn idee zal ze niet snel iets beslissen zonder het eerst even tegen mij aan te houden. Dat werkt voor ons allebei prettig.” André vertelt dat hij het altijd fijn vindt om een persoonlijke relatie op te bouwen, zoals  met Truus. “Ik houd niet van koude, zakelijke gesprekken. Juist door ook op persoonlijke manier met elkaar in gesprek te gaan, leer ik de ondernemer écht kennen. Dat is belangrijk voor mijn werk, maar maakt mijn werk ook een stuk leuker.”

De ondernemer naast de adviseur

Truus Polie-Verhage is opgegroeid op Camping Kotestee in Ouddorp. Haar opa en oma hadden een landbouwbedrijf verdeeld over verschillende veldjes. Haar ouders begonnen in de jaren zestig stap voor stap met het overnemen van deze veldjes voor de camping. “Er kwam steeds een veldje bij. Ik groeide ermee op en geniet tot op de dag van vandaag van het werk. Erg prettig is het dat ik voor raad en daad kan terugvallen op André Bruggeman.”

Camping Kotestee is een kleinere gezinscamping en misschien wel één van de groenste campings van Goeree-Overflakkee. De hoogteverschillen van natuurgebied de Westduinen lopen op de camping door. De camping is omringd door de typische Ouddorpse zandwallen en begroeid met grote varens en eiken. Deze zandwallen zijn vroeger met de hand opgeworpen om bestuiving tegen te gaan. Uniek in Nederland en daarom ook beschermd natuurlijk erfgoed. “Toen mijn vader overleed, besloten mijn man en ik de camping over te nemen. Geheel onverwachts overleed mijn man kort daarna. Mijn zoon Patrick en ik besloten er desondanks samen voor te gaan. Ik maak soms lange werkdagen, in het seizoen zelfs 7/7, maar ik geniet van de afwisseling en de omgang met de gasten.”

Het is erg prettig om te ervaren dat André mij echt ondersteunt. Hij stimuleert mij in mijn onder­nemerschap.

Truus Polie-Verhage

Rechterhand

Over de samenwerking met André Bruggeman van Schipper Accountants is Truus erg tevreden. “André heeft in de afgelopen jaren veel voor ons betekent”, aldus Truus. “Je loopt als ondernemer tegen zoveel zaken aan, dat het fijn is dat ik steeds bij André terecht kan. Ik beschouw hem eigenlijk gewoon als mijn rechterhand.” Truus vertelt dat zij de boekhouding zelf via een boekhoudpakket verzorgt. Jaarrekeningen en aangiftes worden in samenspraak met Schipper opgesteld. “We bellen en mailen, dat is tegenwoordig erg makkelijk. En zijn er serieuze zaken te bespreken, dan doen we dat meestal op het kantoor van Schipper Accountants in Middelharnis.”

Begrip voor de branche

Truus vindt het prettig dat André de branche waarin ze actief is, begrijpt. Ze heeft daardoor het volste vertrouwen in zijn kennis en advies. “Het is erg prettig om te ervaren dat hij mij echt ondersteunt. En hij stimuleert mij in mijn ondernemerschap. Stilstand is achteruitgang en om die reden blijf ik flink investeren in de camping. Laatst heb ik het sanitair bijvoorbeeld volledig opgeknapt.”

Toekomstbestendig

Met het oog op de toekomst van het bedrijf en de mogelijke opvolging van haar zoon is recent de bedrijfsstructuur veranderd in een BV. “André adviseert ons en denkt steeds mee over fiscaal slimme oplossingen. Patrick zal op termijn de camping overnemen, maar dat is nu nog niet aan de orde. Hij is nog druk met zijn eigen bedrijf en ik zelf wil nog wel even doorgaan op de camping. Daarvoor vind ik het werk nog te leuk. Wat er ook gebeurt: het is wel de bedoeling dat de camping in de familie blijft. Daarvoor is deze plek te mooi en te uniek.”

André Bruggeman

André Bruggeman AA

0187 - 66 77 72

06 - 22 31 42 14