Klantverhalen

Dubbelportret: Juwelier Keuvelaar

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Xander Keuvelaar, van Juwelier Keuvelaar en accountant André Lugtenburg.

De adviseur naast de ondernemer

“De juweliersbranche is bijzonder uitdagend. Ik vind het knap dat Xander steeds durft te investeren in zijn bedrijf. Bovendien, hij kent niet alleen zijn eigen branche goed, maar is ook thuis in de financiële kant van de zaak. Hij doet veel zelf en heeft het boekhoudproces goed geautomatiseerd. Ik heb hoofdzakelijk een adviesrol.”

Accountant André Lugtenburg is vol lof over Xander Keuvelaar. Hij begeleidt hem al sinds Xander Juwelier Keuvelaar onverwachts snel van zijn vader moest overnemen. “Juwelier Keuvelaar is al erg lang klant bij Schipper. Het is een gerenommeerde zaak in Middelharnis. Als accountant kom ik er al 15 jaar over de vloer. Eerst bij zijn vader en nu dus bij Xander zelf. Vanzelfsprekend ben ik nauw betrokken geweest bij de overdracht van vader op zoon.”

Boekhouding geautomatiseerd

De samenwerking met Xander is vooral gebaseerd op advies en klankborden. Vanzelfsprekend verzorgt Schipper verder de jaarrekeningen en de aangiftes. Verder worden de personeelszaken verzorgd door Sigma Personeelsdiensten. “Xander heeft veel geautomatiseerd en doet qua boekhouding vrijwel alles zelf. Het valt mij op dat hij ook alle functionaliteiten van het boekhoudpakket weet te gebruiken. Hij heeft hier weinig begeleiding bij nodig. Ik kom met name om de hoek kijken als het gaat om advies, bijvoorbeeld bij grote investeringen.”

Forse investeringen

Een forse investering deed Xander enkele jaren terug toen hij besloot zich exclusief te richten op het hogere segment. “We hebben toen samen veel gesproken over de kansen in zijn branche, hoe Xander de toekomst ziet en natuurlijk hebben we gesproken over zaken als de terugverdientijd. Dat doen we ook nu weer, nu Xander plannen heeft om de winkel te verbouwen voor een interne Breitling Boutique.” André beseft dat deze investeringen nodig zijn, in de branche waarin Xander actief is. “Dat hij zich richt op het hogere segment is naar mijn idee een goede keuze. Het lagere segment vindt zijn weg met name via internet. Dit betekent wel dat hij voortdurend moet investeren in de uitstraling van zijn bedrijf, de medewerkers en de merken die hij voert. Alles moet tip top in orde zijn. Xander kan zich daarin erg goed begeven. Hij begrijpt wat zijn klantenkring vraagt.”

”Door samen te werken, combineren we Xander’s kennis van de juweliersbranche met mijn financiële kennis. Zo kan hij tot optimale keuzes komen. Ik vind het uitdagend om met hem samen te werken.”

Samenwerken aan optimale resultaten

Samenwerking is waar het wat André betreft allemaal om draait. Zo ook met Keuvelaar Juweliers. “Door samen te werken, combineren we Xander’s kennis van de juweliersbranche met mijn financiële kennis. Zo kan hij tot optimale keuzes komen. Ik vind het uitdagend om met hem samen te werken. Hij heeft een toonaangevende winkel, heeft verstand van zaken en is daarnaast ook gewoon een prettig mens en een slimme ondernemer. Ik beleef plezier aan het samen sparren over zaken.”

De ondernemer naast de adviseur

“Ik maakte mijn start in het familiebedrijf toen ik nog maar 23 jaar was. Eigenlijk heel onverwachts stond ik toen voor de keuze om het bedrijf van mijn vader over te nemen. Dat was in 2007, net voor de crisis. Het was voor mij fijn dat ik met André Lugtenburg een stabiele factor om mij heen had. Hij bedacht een goede constructie voor de overname, begeleidde en adviseerde me en dat was, zéker in die begintijd, meer dan welkom.”

Xander Keuvelaar is de derde generatie die actief is in het bedrijf Keuvelaar Juweliers in Middelharnis. Als Xander het bedrijf overneemt, richt de juwelierszaak zich op een breed segment. Xander realiseert zich dat de verkopen via internet sterk zullen groeien, met name binnen het lagere segment. Ondanks de crisis, besluit hij te investeren in een upgrade van de zaak. “Ik zag al snel dat internet ook in onze branche een rol zou gaan spelen. Daarom opende ik in 2011 een eigen webshop. De verbouwing daarna was rigoureus. Ik maakte daarbij de keuze om ons hoofdzakelijk te focussen op Zwitserse horloges en gouden sieraden met edelstenen.”

Eigen sieradenlijn

Xander’s streven om mee te gaan met de tijd en de kwaliteit zorgvuldig te bewaken, was ook de aanleiding voor de introductie van een eigen sieradenlijn De Keuvelaar Collectie. “We laten deze sieraden in Nederland maken, met ecologisch goud en diamanten waarvan de afkomst bekend is. We hebben de collectie recent weer een impuls gegeven. Ik verwacht daar opnieuw veel van.”

”Ik heb sterk ingezet op automatisering. Inmiddels is de volledige boekhouding geautomatiseerd; vanaf de eerste kassa-aanslag tot en met de btw-aangifte.”

Jaarrekening en aangiftes

Als ondernemer doet Xander veel zelf. Dat geldt ook voor zijn boekhouding. Ook hier is hij binnen zijn branche koploper. “Ik heb sterk ingezet op automatisering. Inmiddels is de volledige boekhouding geautomatiseerd; vanaf de eerste kassa-aanslag tot en met de btw-aangifte. Elke dag heb ik een actueel overzicht. Schipper verzorgt de jaarrekening en de aangiftes. De verloning verzorgt Sigma Personeelsdiensten. André en ik zitten minstens twee keer per jaar om de tafel, maar ik denk eigenlijk dat we elkaar maandelijks zeker spreken. Als er iets speelt, is hij de eerste die ik bel.”

Nieuwe verbouwing

Momenteel overweegt Xander een nieuwe verbouwing. Mogelijk maakt hij van zijn kantoor op de bovenverdieping een Breitling Boutique. “Dat zou mooi zijn. We krijgen dan de grootste interne boetiek van Breitling in Nederland, inclusief bar. Dit sluit aan bij het zogeheten elite-dealerschap, dat wij hebben, evenals slechts vier andere juweliers in Nederland.” Juist bij zulke beslissingen is het voor Xander fijn dat André zijn branche kent en begrijpt. “We bekijken momenteel of de investering interessant is. Gelukkig begrijpt André dat dit over meer gaat dan extra omzet alleen. In dit segment horen deze forse investeringen erbij. Ze zijn vooral nodig met het oog op onze lange termijn relaties.”

 

André Lugtenburg

André Lugtenburg AA

0187 - 66 77 76

06 - 54 65 34 67

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.