Blog

Familiebedrijf overnemen? 3 tips voor een goede start

Als trainer/coach komen we regelmatig bij familiebedrijven over de vloer. Dat is altijd interessant. Alleen de lange familietraditie al spreekt tot de verbeelding. De ondernemers in kwestie staan vaak in een lijn met één of meerdere voorgangers. U voelt direct dat hier een andere dynamiek geldt dan in andere bedrijven. Naast zakelijke motieven, spelen hier overduidelijk ook familiebanden. Wie als opvolger hierin wil treden, moet met een aantal zaken rekening houden. Een familiebedrijf overnemen is dus geen eenvoudige kwestie. We geven graag wat tips.

Familiebedrijf overnemen: 3 tips

De meeste bedrijfsopvolgers maken tijdens hun jeugd kennis met het bedrijf van vader en/of moeder. Vakantiewerk, weekendbaantjes: het zijn ideale manieren om aan het bedrijf en de bedrijfstak te snuffelen. Uit ervaring weten we dat het bij de meeste bedrijfsopvolgers zo rond hun 18e/19e jaar een beetje begint te kriebelen en gedachte zich opdringt: misschien is het leiden van dit familiebedrijf wel iets voor mij? Speelt dit ook bij u? Neem dan het volgende ter harte.

Tip 1: hoe kijkt u tegen de zaak aan?

Vader en/of moeder bespreken hun zaken regelmatig met de accountant. Ook het onderwerp bedrijfsopvolging wordt dan besproken. Het is immers belangrijk om tijdig de juiste stappen te zetten op het gebied van de fiscale, juridische en financiële aspecten van het bedrijf. Loopt u met het idee rond het bedrijf over te nemen, maak dit dan bespreekbaar en doe serieus onderzoek naar hoe alle betrokkenen hier tegenaan kijken. Het is handig om uw eerste plannen op papier te zetten. Naast de zakelijke kant van de zaak, heeft u namelijk ook te maken met familiale en emotionele aspecten. Bij Schipper werken we met het 3 cirkelmodel. Een beproefde methodiek om de bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf succesvol te begeleiden.

Tip 2: werk aan vertrouwen en zelfvertrouwen

Bij bedrijfsopvolging draait het om vertrouwen van de overdrager in zijn of haar opvolger. En om het zelfvertrouwen van de opvolger om in de voetsporen te treden van vorige generaties(s). Een goede manier om hieraan te werken, is het naast elkaar leggen van de visie op (de koers van) het bedrijf. Natuurlijk heeft de nieuwe generatie andere denkbeelden dan de vorige. Het is goed om samen te sparren over onder andere strategie, marketing en doelgroepen. Door de verschillen te bespreken, wordt er samen gewerkt aan (zelf)vertrouwen.

Tip 3: maak een functie- en competentieprofiel en werk daaraan

Het is slim om van de dga functie binnen het familiebedrijf een functie- en competentieprofiel op te stellen en een aantal mensen in uw directe omgeving hierop te bevragen. Het wordt dan duidelijk aan welke competenties u nog zult moeten werken. Wij coachen bedrijfsopvolgers regelmatig zodat zij, als het moment daar is, goed voorbereid het familiebedrijf kunnen leiden. Zo kunt u, op uw manier, bijdragen aan de lange familietraditie van succesvol ondernemerschap.

Een goede voorbereiding

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die spelen in het traject richting bedrijfsopvolging. Neem ruim de tijd om een en ander vorm te geven. Niet alleen voor uw persoonlijke ontwikkeling is dit prettig, maar die tijd is tevens nodig om het bedrijf goed de nieuwe toekomst binnen te leiden. Wij zijn u bij iedere stap graag van dienst.

Heeft u een vraag? Wilt u sparren of advies over het overnemen van het familiebedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar! Meer weten? Bezoek ook onze bedrijfsopvolging kennisbank of download de whitepaper ‘Stappenplan Bedrijfsopvolging’ voor meer kennis en inspiratie over dit thema.