Blog

Familiebedrijf overnemen? 3 tips voor een goede start

Als trainer/coach kom ik regelmatig bij familiebedrijven over de vloer. Dat is altijd interessant. Alleen de lange familietraditie al spreekt tot de verbeelding. De ondernemers in kwestie staan vaak in een lijn met één of meerdere voorgangers. Je voelt direct dat hier een andere dynamiek geldt dan in andere bedrijven. Naast zakelijke motieven, spelen hier overduidelijk ook familiebanden. Wie als opvolger hierin wil treden, moet met een aantal zaken rekening houden. Het familiebedrijf overnemen is dus geen eenvoudige kwestie. Ik geef graag wat tips.

Familiebedrijf overnemen: 3 tips

De meeste bedrijfsopvolgers maken tijdens hun jeugd kennis met het bedrijf van vader en/of moeder. Vakantiewerk, weekendbaantjes: het zijn ideale manieren om aan het bedrijf en de bedrijfstak te snuffelen. Uit ervaring weet ik dat het bij de meeste bedrijfsopvolgers zo rond hun 18e / 19e jaar een beetje begint te kriebelen en gedachte zich opdringt: misschien is het leiden van dit familiebedrijf wel iets voor mij? Speelt dit bij jou? Neem dan het volgende ter harte.

Tip 1: hoe kijk jij tegen de zaak aan?

Vader en/of moeder bespreken hun zaken regelmatig met de accountant. Ook het onderwerp bedrijfsopvolging wordt dan besproken. Het is immers belangrijk om tijdig de juiste stappen te zetten op het gebied van de fiscale, juridische en financiële aspecten van het bedrijf. Loop jij met idee rond het bedrijf over te nemen, maak dit dan bespreekbaar en doe serieus onderzoek naar hoe alle betrokkenen hier tegenaan kijken. Het is handig om je eerste plannen op papier te zetten. Naast de zakelijke kant van de zaak, heb je namelijk ook te maken met familiale en emotionele aspecten. Bij Schipper werken we met het 3 cirkelmodel. Een beproefde methodiek om de bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf succesvol te begeleiden.

Tip 2: werk aan vertrouwen en zelfvertrouwen

Bij bedrijfsopvolging draait het om vertrouwen van de overdrager in zijn of haar opvolger. En om het zelfvertrouwen van de opvolger om in de voetsporen te treden van vorige generaties(s). Een goede manier om hieraan te werken, is het naast elkaar leggen van de visie op (de koers van) het bedrijf. Natuurlijk heeft de nieuwe generatie andere denkbeelden dan de vorige. Het is goed om samen te sparren over onder andere strategie, marketing en doelgroepen. Door de verschillen te bespreken, werk je samen aan (zelf)vertrouwen.

Tip 3: maak een functie- en competentie profiel en werk daaraan

Het is slim om van de dga functie binnen het familiebedrijf een functie- en competentie profiel op te stellen en een aantal mensen in je directe omgeving hierop te bevragen. Het wordt dan duidelijk aan welke competenties je nog zult moeten werken. Wij coachen bedrijfsopvolgers regelmatig zodat zij, als het moment daar is, goed voorbereid het familiebedrijf kunnen leiden. Zo kun jij, op jouw manier, bijdragen aan de lange familietraditie van succesvol ondernemerschap.

Een goede voorbereiding

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die spelen in het traject richting bedrijfsopvolging. Neem ruim de tijd om een en ander vorm te geven. Niet alleen voor je persoonlijke ontwikkeling is dit prettig, maar die tijd is tevens nodig om het bedrijf goed de nieuwe toekomst binnen te leiden. Mijn collega’s van Schipper en ik zijn je daarbij bij iedere stap graag van dienst. Zo bieden we in samenwerking met onze partner Sigma Personeelsdiensten onder andere de cursus ‘Bedrijfsopvolging en ondernemerschap’. Deze cursus geeft handvatten om je verder bewust te maken van jouw rol en helpt om een aantal essentiële ondernemersvaardigheden verder te ontwikkelen. Meer weten? Download hier de informatie brochure. 

Heb je een vraag? Wil je sparren of advies over het overnemen van het familiebedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar! Meer weten? Bezoek ook onze bedrijfsopvolging kennisbank of download de ‘Stappenplan Bedrijfsopvolging’ whitepaper voor meer kennis en inspiratie over dit thema.

Rob Paauwe

Rob Paauwe

0113 - 25 66 12

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.