Vermogensoverdracht via een doordachte strategie

Onder andere door de vergrijzing is vermogensoverdracht een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Zo is volgens het CBS in 2035 ruim 24 procent van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. Door de vergrijzing en generatiewisselingen kan vermogensoverdracht een belangrijke rol spelen.

Vermogensoverdracht gaat niet alleen over het doorgeven van uw geld en eigendommen aan de volgende generatie. Het is ook een manier om uw nalatenschap voort te zetten. Wij raden u aan om tijdig een plan te maken en vermogensoverdracht zorgvuldig te plannen. Zo kunt u uw vermogen op de meest efficiënte en effectieve manier overdragen. Voor uw naasten kan dit zorgen voor financiële stabiliteit.

Er zijn verschillende manieren om uw vermogen over te dragen. De manier waarop u dat doet is voor iedereen anders. De specifieke situatie van bijvoorbeeld uw familie of naasten en uw eigen, individuele wensen zijn daarbij de basis.

Vermogensoverdracht, hoe geef je dat vorm?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met vermogensoverdracht. Hieronder volgen enkele opties.

  1. Testament: Een testament is een juridisch document waarin u uw wensen met betrekking tot uw nalatenschap regelt. De grootte van de nalatenschap is hierbij niet zo belangrijk. Het is vooral een mooie manier om bij leven aan te geven wie uw erfgenamen zijn. Ook kunt u hierin bepaalde vermogensbestanddelen specifiek aan iemand toewijzen. Het zorgt dus voor een ordelijke overdracht na uw overlijden. Op onze pagina over testamentadvies leest u hier meer over.
  2. Huwelijksvermogensrecht: de manier waarop u getrouwd bent kan van invloed zijn op de hoogte van uw vermogen bij overlijden. Door goed te kijken naar de samenstelling van uw vermogen en de bijbehorende risico’s, kan het aanpassen van uw huwelijksgoederenregime (gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden) in bepaalde gevallen zorgen voor fiscale voordelen bij het verdelen van de nalatenschap. Op onze pagina over huwelijkse voorwaarden, verrekeningen en naleving leest u hier meer over.
  3. Schenkingen: met het schenken van vermogen kunt u een gedeelte van uw vermogen al tijdens uw leven overdragen aan bijvoorbeeld uw kinderen. Hier bestaan verschillende mogelijkheden voor. U kunt met regelmaat een schenking doen, maar ook eenmalig een bepaald bedrag schenken. Mogelijk kunt u door het gebruik van wettelijke vrijstellingen een gedeelte van uw vermogen zelfs zonder belastingheffing overdragen.
  4. Bedrijfsoverdracht: als ondernemer kan het tijdig plannen van de opvolging en overdracht van uw bedrijf een belangrijk onderdeel van uw vermogensoverdracht zijn. Afhankelijk van uw situatie kan dit behoorlijk complex zijn. Kijk samen met onze adviseurs welke stappen er genomen kunnen worden om dit fiscaal en juridisch zo goed mogelijk te regelen. Het zorgt er onder andere voor dat uw bedrijf soepel kan blijven functioneren na uw uittreden of overlijden. In onze kennisbank leest u meer over bedrijfsopvolging.

Vermogensoverdracht is dus zeker geen eenmalig moment, maar een doorlopend proces. Dit geldt zeker als u in uw leven te maken hebt met grote veranderingen. Beoordeel daarom regelmatig of uw plannen nog up-to-date zijn. Het is immers belangrijk om uw plannen bij te werken, zodat ze blijven aansluiten bij uw behoeften en eventuele veranderende wet- en regelgeving.

Zet uw wensen op een rij en neem contact op met één van onze specialisten. Samen zorgen wij ervoor dat u de juiste stappen onderneemt om een succesvolle overdracht van uw vermogen te realiseren.

Tamara

Tamara van der Maden

0113 - 23 94 00