Btw-advies

Btw en het buitenland

Wie zakendoet met het buitenland, krijgt met uiteenlopende btw-vraagstukken te maken. Voor veel ondernemers ingewikkelde materie, want er gelden verschillende btw-eisen, afhankelijk van het land en wat u verhandelt: goederen of diensten. Wat het vraagstuk extra precair maakt, is dat de bewijslast en het risico vaak bij de verkoper ligt. Het is dus aan u als ondernemer om goed voorwerk te doen en op de hoogte te zijn van de voor u geldende regels omtrent de btw en het buitenland. Zo blijft u in control en wordt u niet onaangenaam verrast door naheffingen of boetes van de Nederlandse Belastingdienst.

Btw en het buitenland

Bij btw of omzetbelasting wordt onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen binnen en buiten de Europese Unie (EU). Ook maakt het uit of uw afnemer ook een ondernemer is – met een btw-nummer – of een particulier.

Goederen en diensten im- en exporteren

Onze btw-specialisten adviseren dagelijks ondernemers die goederen of diensten im- of exporteren. Dat zijn bijvoorbeeld webshopeigenaren die hun producten soms wereldwijd versturen. Maar ook ondernemers die goederen leveren aan het buitenland of ondernemers waar buitenlandse afnemers goederen komen afhalen. Ook wie diensten levert aan buitenlandse afnemers of diensten afneemt uit het buitenland, zal ontdekken dat het soms lastig is om te bepalen wat u met de btw moet doen.

Hoe het zit het met de btw?

Voor de export is het van belang te weten naar welk land de goederen gaan. Voor de omzetbelasting is er namelijk een verschil tussen goederen die naar een ander EU-land gaan en goederen die naar een niet-EU-land gaan. Elk land heeft zijn eigen specifieke regelingen. Zodra u handelt met het buitenland, komt u als ondernemer binnen de Europese Unie in contact met de Europese btw-wetgeving. Zo moet u naast uw btw-aangifte een Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) doen. Om grensoverschrijdende btw-aangiften te doen of de verrekening van btw correct toe te passen, is specialistische kennis noodzakelijk.

Alle specialistische btw-kennis in huis

De adviseurs van onze btw-praktijk zijn volledig op de hoogte van actuele, internationale wet- en regelgeving. Die kennis is noodzakelijk om uw btw-situatie te optimaliseren. Verder staan we ondernemers bij met passend btw-advies bij uiteenlopende btw-vraagstukken. Zo kunnen we u ondersteunen bij het zo goed mogelijk inrichten van uw administratie. Op die manier kunt u en uw medewerkers in elke situatie op de juiste manier met de btw en het buitenland omgaan.

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over btw en het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op! Wij staan graag voor u klaar.