Nieuws

Belastingplan 2023: overige maatregelen

In het belastingplan zijn wijzigingen aangekondigd op het gebied van de overdrachtsbelasting, BPM, motorrijtuigenbelasting en het btw-tarief op zonnepanelen. In dit artikel zetten we deze overige maatregelen onder elkaar. 

Verhoging overdrachtsbelasting niet-zelfbewoonde woningen

De overdrachtsbelasting kent een standaard tarief van 8%. Per 1 januari 2022 wordt dit tarief verhoogd naar 10,4%. Enkel voor de aanschaf van woning die is bestemd voor zelfbewoning geldt een verlaagd tarief van 2%. Onder voorwaarden kunnen starters bij zelfbewoning gebruik maken van het 0%-tarief.  

De verhoging van de overdrachtsbelasting betekent een hogere aanschafwaarde voor verhuurd vastgoed of voor zelfgebruikte tweede woningen.

Afschaffing BPM- en MRB-voordelen bestelauto’s ondernemers

Btw-ondernemers kunnen bij de aanschaf van bestelauto’s gebruik maken van een vrijstelling van BPM, de aanschafbelasting op motorvoertuigen. Daarnaast is een verlaagd tarief in de motorrijtuigenbelasting van toepassing op bestelauto’s van ondernemers. Beide voordelen verdwijnen met ingang van 2025. Bovendien wordt de BPM voor deze bestelauto’s, afhankelijk van de CO2-uitstoot ervan, hetzelfde als bij personenauto’s.

Btw-nultarief zonnepanelen woningen

Particulieren die zonnepanelen aanschaffen voor op of nabij hun woning, zijn op dit moment 21% btw verschuldigd. Via een bewerkelijke regeling kunnen zij de btw grotendeels terugvragen bij de Belastingdienst. Dit levert veel handelingen op voor zowel de aanvrager als bij de Belastingdienst. 

Per 1 januari 2023 wordt het btw-tarief op zonnepanelen nabij of op woningen verlaagd tot 0%. Particulieren hoeven zich dan niet meer te registreren bij de Belastingdienst.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de gepresenteerde plannen in het Belastingplan 2023? Via onze Belastingplan 2023 kennisbank houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie. Heeft u vragen of wilt u advies over wat de nieuwe belastingplannen voor u betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van adviseurs staat graag voor u klaar met professionele ondersteuning en persoonlijk advies.

Nadia van Herwijnen RB

+31 (0)10 - 48 00 155