Blog

Wie volgt uw levenswerk straks op?

Ondernemen is het mooiste wat er is. Tegelijkertijd is het ook keihard werken. Met vallen en opstaan bouwt u iets moois op. Maar wie gaat dit levenswerk straks overnemen? Begin niet te laat met nadenken over de bedrijfsopvolging!

Veel ondernemers koesteren de wens hun bedrijf over te dragen aan hun zoon of dochter. Maar, is dit vanzelfsprekend? Kinderen willen hun ouders niet teleurstellen en andersom is soms sprake van onuitgesproken verwachtingen. De overdracht van een familiebedrijf is een emotionele kwestie. Er komt meer bij kijken, dan alleen de fiscale en technische aspecten. Een goede begeleiding is daarom belangrijk. Het is vooral van belang om tijdig te beginnen en te beseffen dat het niet alleen om cijfers gaat. Fiscale optimalisering is niet het enige uitgangspunt. Emoties spelen een grote rol. Heeft uw opvolger de capaciteiten in huis om het bedrijf te leiden en juiste beslissingen te nemen? Hoe gaat u om met de medewerkers? En blijft u zelf nog een rol spelen in de onderneming?

Bedrijfsopvolging: een zaak van aandacht

Schipper heeft een team van specialisten voor familiebedrijven. Zij richten zich volledig op de overdracht of overname van ondernemingen. In gesprekken met de ondernemer, zijn potentiële opvolger en andere betrokkenen komen alle aspecten van de overname aan bod. Zo werken zij samen met alle partijen aan een duidelijk plan. Met deze aanpak worden conflicten in de toekomst voorkomen. Ouders kunnen rustig genieten van hun oude dag, terwijl de opvolger een mooie toekomst tegemoet gaat.

Meer weten over bedrijfsopvolging in het familiebedrijf? Bezoek onze bedrijfsopvolging kennisbank of download de ‘Stappenplan Bedrijfsopvolging’ whitepaper voor meer kennis en inspiratie over dit thema. Heeft u vragen of wilt u graag geadviseerd worden over het overdragen van uw bedrijf binnen de familie? Neem dan contact met ons op! 

Jan Rutjes RB

0113 - 23 94 81

06 - 54 30 49 45