Pascal van Strien

“Werken bij Schipper betekent voor mij regionaal actief zijn bij een enorme diversiteit aan mkb-bedrijven. In mijn werk kom ik bij veel organisaties over de vloer. Als controleafdeling hebben we een maatschappelijke rol, met daarbij ook een natuurlijke adviesfunctie. Het is uitdagend om directeuren, aandeelhouders of bestuurders vanuit deze natuurlijke adviesfunctie te adviseren bij het zo optimaal mogelijk beheersen van hun organisatie.

Ik Senior Manager Controle en partner bij Schipper. Ruim elf jaar geleden was ik de eerste VWO-er die rechtstreeks van school startte bij de controleafdeling van Schipper. Ik begon als jongste assistent. Naast vier dagen werken, studeerde ik één dag in de week aan Nyenrode Business Universiteit. Natuurlijk was dat soms druk en moest ik wennen. Ik zat in één keer in een volwassen, zakelijke wereld. Naast werkweken van vier of vijf dagen, had ik mijn studie en het drukke sociale leven zoals iedereen dat tegenwoordig heeft. Toch ging het me redelijk af. Ik kon makkelijk leren en ik was geïnteresseerd in het vak.

Met een team op locatie

Het controlewerk doe je altijd in een team van vijf of zes mensen op locatie bij de klant. Sinds dit jaar ben ik extern accountant en senior manager van de controleafdeling in Goes. Ik kreeg deze functie nadat ik afstudeerde als registeraccountant en had laten zien dat ik toe was aan een volgende stap. In de functie die ik nu heb, kan ik voor onze opdrachtgevers van betekenis zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat onze controle en het bijbehorende dossier kwalitatief in orde is en aan de eisen voldoet. We controleren de jaarcijfers van onze klanten. In feite verschaffen we gebruikers van de jaarrekening zoals aandeelhouders, leveranciers, de belastingdienst en banken de zekerheid dat de cijfers een juiste afspiegeling van de werkelijkheid zijn. Maar uit onze werkzaamheden vloeien vaak ook punten van advies voort waarmee we organisaties naar een hoger plan kunnen tillen. Is iedere euro goed verantwoord bijvoorbeeld, en zijn er mogelijkheden en kansen om de organisatie beter beheersbaar te maken?

Wat mij met name bevalt aan werken bij Schipper zijn de doorgroeimogelijkheden. Als je laat zien dat je wilt én kunt, krijg je alle ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen.

Pascal van Strien

Professioneel kritisch

Om dit werk goed te kunnen doen, moet je een gezonde professioneel kritische houding hebben en gelijktijdig zakelijk maar ook informeel met een klant kunnen omgaan. Daarmee bedoel ik dat je ook oog moet hebben voor andere zaken dan cijfers. Door interesse te tonen in je opdrachtgever, bouw je daadwerkelijk aan een (zakelijke) relatie en verkrijg je veel informatie die voor de controle relevant kan zijn. Het spreekt voor zich dat je daarom over goede contactuele eigenschappen moet beschikken. Maar daar alleen red je het niet mee. Goed kunnen rekenen an sich is niet per se nodig, maar inzicht in cijfers en het verhaal erachter én analytisch vermogen zijn echt nodig om het verschil te kunnen maken. Je moet je kritisch durven opstellen en opdrachtgevers durven bevragen. Verder is een beetje flexibiliteit wel wenselijk. In ons vak is het soms hollen of stilstaan. De drukste periode in ons werk is van oktober tot eind juni. Je maakt dan wel eens wat overuren, maar dat kun je in een andere periode weer goedmaken. De balans werk-privé blijft daarmee naar mijn idee dan ook goed.

Ruimte voor persoonlijke groei

Wat mij met name bevalt aan werken bij Schipper zijn de doorgroeimogelijkheden. Als je laat zien dat je wilt én kunt, krijg je alle ruimte om je persoonlijk te ontwikkelen. Bovendien krijg je direct verantwoordelijkheden binnen jouw werkzaamheden en takenpakket. Laat maar zien wat je kunt, is het idee. Dat is prettig, want zo heb je van begin af aan een leuke baan. Verder waardeer ik de informele werksfeer. Welke functie je ook hebt, je kunt bij iedereen binnenstappen en zaken aankaarten. De lijnen zijn kort en er is geen sterke hiërarchie. Ook de diversiteit aan klanten maakt het werk voor mij aantrekkelijk. Het ene moment werk ik bij een exporteur van uien, dan weer bij een autodealer of een woonwinkel. Bijzonder, leuk en leerzaam voor mij is bijvoorbeeld een opdrachtgever met vastgoedbeleggingen in Florida. Inmiddels ben ik al drie jaar achtereen op bezoek geweest bij de klant en de Amerikaanse accountant. Natuurlijk is het dan hard werken, maar een geweldige ervaring om in Florida te mogen werken op locatie.”

Pascal van Strien
Senior Manager Controle 

ONTDEK DE PLUS VAN WERKEN BIJ SCHIPPER
Bekijk de controle kansen voor jou!
ONTDEK DE PLUS VAN WERKEN BIJ SCHIPPER