Nieuws

Tweede uitbreiding SBI-codes TOGS-regeling

Het kabinet heeft op 7 april een verdere uitbreiding van de TOGS-regeling (eerder bekend als het Noodloket) bekend gemaakt. Door de uitbreiding kunnen nu extra groepen ondernemers vanaf 15 april 2020 ook gebruik maken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Via deze regeling kunnen ondernemers aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000.

Toegevoegde SBI-codes

Als gevolg van de uitbreiding krijgen diverse contactberoepen zoals tandartsen, fysiotherapeuten en tattooshops toegang tot de regeling. Ook zijn kleinere mkb-winkeliers in de food, dienstverleners zoals taxibedrijven en toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen toegevoegd. Een volledig overzicht van alle toegevoegde SBI-codes is hier te bekijken. Toegevoegde ondernemers kunnen vanaf 15 april 2020 gebruik maken van de verruimde TOGS.

Let op: de overige voorwaarden van de TOGS blijven gewoon geldig en gelden onverminderd voor ondernemers die volgens de nieuw toegevoegde SBI-codes nu ook aanspraak kunnen maken op de regeling. Lees hier meer over de overige voorwaarden van de TOGS en de aanvraagprocedure.

Nevenactiviteit ook voldoende voor tegemoetkoming 4.000 euro

Wederom is er een versoepeling in het kader van de tegemoetkoming van € 4.000 voor ondernemers die zijn getroffen door de corona-maatregelen gepubliceerd.

Ondernemers kunnen vanaf 29 april 2020 ook op basis van hun in het Handelsregister geregistreerde nevenactiviteit aanspraak maken op de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). De uitbreiding betreft ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling met hun geregistreerde hoofdactiviteit, terwijl dit wel het geval zou zijn op basis van hun geregistreerde nevenactiviteit. Een vereiste is wel dat de ondernemer uitsluitend op basis van de geregistreerde nevenactiviteit voldoet aan de minimumvereisten qua omzetverlies en de vaste lasten (beiden 4.000 euro).

Zolang een activiteit is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als SBI-code en deze activiteit zelfstandig zorgt voor de minimumvereisten qua omzetverlies (van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020 4.000 omzetverlies verwacht) en de vaste lasten (van 16 maart 2020 t/m 15 juni 2020 minimaal 4.000 euro) is het aanvragen van de tegemoetkoming vanaf nu ook mogelijk voor bedrijven waarbij de ingeschreven hoofdactiviteit niet voldeed.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij het aanvragen van de regeling? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan graag voor u klaar!

Wilt u meer weten over het door het kabinet beschikbaar gestelde pakket aan steunmaatregelen en andere belangrijke aandachtspunten? Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie.