Nieuws

Streep door belastingvrije reiskostenvergoeding

Diverse werkgeversorganisaties hebben aangekondigd dat er vanaf komend jaar een streep gaat door de vaste reiskostenvergoeding. Per 1 januari 2021 wordt deze vergoeding niet meer belastingvrij uitgekeerd aan het thuiswerkende personeel. Werkgevers willen hiermee voorkomen dat ze zelf voor deze kosten moeten gaan opdraaien.

Update 22-01-2021: Voor werknemers die al voor 13 maart 2020 recht hadden op een vaste reiskostenvergoeding mocht deze vergoeding onbelast doorlopen tot eind januari 2021. Deze regeling wordt verlengd tot 1 april 2021, ook al worden als gevolg van thuiswerken werkelijke reiskilometers niet (volledig) gemaakt. 

Update 21-12-2020: werkgevers kunnen een vaste reiskostenvergoedingen laten doorlopen voor werknemers die op 12 maart 2020 recht hadden op een vaste reiskostenvergoeding. Dat zou eind december 2020 stoppen, maar is nu met minimaal één maand verlengd, dus tot eind januari 2021. Dit is gedaan in afwachting een nadere kabinetsreactie over deze maatregel, die wordt verwacht in januari. De maatregel geldt niet voor andere vormen van vaste kostenvergoedingen! Die stoppen dus echt per eind december 2020.

Vanuit de overheid is er besloten dat werkgevers tot 1 januari 2021 de belastingvrije reiskostenvergoeding mogen blijven geven. Dit mag ook aan de werknemers die vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk gaan, maar thuiswerken. Vanaf januari 2021 kan het geven van reiskostenvergoeding aan thuiswerkend personeel een kostbare zaak worden, omdat het dan niet meer belastingvrij uitgekeerd mag worden.

Doordat de reiskostenvergoeding niet meer belastingvrij wordt, willen werkgevers niet zelf opdraaien voor deze vaste kosten. Hierdoor hebben veel bedrijven deze vergoeding al stopgezet en keren alleen nog uit voor de daadwerkelijk gereisde dagen.

Thuiswerkvergoeding

Werkgevers erkennen wel dat thuiswerken ook niet gratis is, het gebruik van stroom, stookkosten en het koffiezetapparaat dat volop wordt gebruikt brengen ook kosten met zich mee. De reiskostenvergoeding compenseerde deze nieuwe kosten grotendeels. Het advies is daarom om als werkgever te kijken welke mogelijkheden er zijn tot een thuiswerkvergoeding.

Wettelijk is het geen verplichting voor werkgevers om deze kosten te vergoeden. Het is niet mogelijk om als werknemers dit af te dwingen. Het komt wel steeds vaker voor dat er in cao’s afspraken worden gemaakt over dergelijke thuiswerkvergoedingen.

Wilt u als werkgever meer informatie over de thuiswerkvergoeding of heeft u vragen over de veranderingen in de reiskostenvergoeding? Neem dan contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!