Nieuws

Streep door belastingvrije reiskostenvergoeding

Diverse werkgeversorganisaties hebben aangekondigd dat er vanaf komend jaar een streep gaat door de vaste reiskostenvergoeding. Per 1 januari 2021 wordt deze vergoeding niet meer belastingvrij uitgekeerd aan het thuiswerkende personeel. Werkgevers willen hiermee voorkomen dat ze zelf voor deze kosten moeten gaan opdraaien.

Vanuit de overheid is er besloten dat werkgevers tot 1 januari 2021 de belastingvrije reiskostenvergoeding mogen blijven geven. Dit mag ook aan de werknemers die vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk gaan, maar thuiswerken. Vanaf januari 2021 kan het geven van reiskostenvergoeding aan thuiswerkend personeel een kostbare zaak worden, omdat het dan niet meer belastingvrij uitgekeerd mag worden.

Doordat de reiskostenvergoeding niet meer belastingvrij wordt, willen werkgevers niet zelf opdraaien voor deze vaste kosten. Hierdoor hebben veel bedrijven deze vergoeding al stopgezet en keren alleen nog uit voor de daadwerkelijk gereisde dagen.

Thuiswerkvergoeding

Werkgevers erkennen wel dat thuiswerken ook niet gratis is, het gebruik van stroom, stookkosten en het koffiezetapparaat dat volop wordt gebruikt brengen ook kosten met zich mee. De reiskostenvergoeding compenseerde deze nieuwe kosten grotendeels. Het advies is daarom om als werkgever te kijken welke mogelijkheden er zijn tot een thuiswerkvergoeding.

Wettelijk is het geen verplichting voor werkgevers om deze kosten te vergoeden. Het is niet mogelijk om als werknemers dit af te dwingen. Het komt wel steeds vaker voor dat er in cao’s afspraken worden gemaakt over dergelijke thuiswerkvergoedingen.

Wilt u als werkgever meer informatie over de thuiswerkvergoeding of heeft u vragen over de veranderingen in de reiskostenvergoeding? Neem dan contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.