Blog

Goede voornemens: grip op uw bedrijf in 2021

Het was een raar einde van 2020 en een bijzonder begin van 2021 voor veel ondernemers. De tweede lockdown zorgt bij veel bedrijven voor financiële problemen en zorgen. Tegelijkertijd zijn er ook ondernemers die tijdens de crisis de vraag extreem hebben zien stijgen en het jaar hebben afgesloten met enorme groeicijfers. In welke fase een onderneming zich momenteel ook bevindt, voor elke ondernemer zijn er wel goede voornemens te benoemen die toepasbaar zijn. Het motto voor 2021 is wat ons betreft: “Krijg grip op uw bedrijf.”

Grip op uw bedrijf in 2021

Grip hebben op uw bedrijf zorgt dat u de regie in handen houdt. Grip op de kosten en opbrengsten, op uw personeel, de werkprocessen en de groei. Grip op uw bedrijf betekent grip op de bedrijfscontinuïteit. Diezelfde continuïteit die het afgelopen jaar bij velen flink op de proef is gesteld. Maar hoe krijgt u dan grip op uw bedrijf? Ik zet 6 tips op een rij.

1. Krijg actueel inzicht in uw financiële positie

Inzicht in de financiële positie van uw bedrijf is van levensbelang. Niet alleen als het slecht gaat, maar ook als er juist sprake is van groei. Waar staat uw bedrijf vandaag financieel gezien? Hoeveel schuld heeft u? En hoe ziet de liquiditeitspositie eruit voor de komende maanden? Zorg dat uw administratie volledig geautomatiseerd is, maak liquiditeitsbegrotingen en gebruik slimme oplossingen die overzichtelijke financiële dashboards bieden. In 2020 is gebleken dat bedrijven die realtime inzicht in hun cijfers hadden ook sneller konden schakelen en aanspraak konden maken op (steun)financiering.

2. Koester goed personeel

Goed personeel is waardevol en goed personeel vervangen kost veel geld. Daarbij is de vraag dan ook nog eens of u de goede überhaupt snel vindt. Extra uw best doen om personeel te binden aan uw bedrijf is dus belangrijk. Probeer ondanks de huidige omstandigheden de verbinding te houden met uw medewerkers. Gebruik een simpele enquête om te peilen hoe uw medewerkers zich voelen. Houd contact en toon interesse in hoe het met uw medewerkers gaat. Laat zien dat u hun inzet waardeert en verras uw personeel bijvoorbeeld met een kleinigheidje of een (handgeschreven) kaart.

3. Benut automatiseringsmogelijkheden maximaal

Op het gebied van automatisering is er vaak veel meer mogelijk dan u misschien denkt. De financiële administratie kan bijvoorbeeld vaak worden gekoppeld aan andere bedrijfspakketten die u gebruikt. Daarbij kunnen rapportagetools automatisch op bijvoorbeeld wekelijkse basis inzicht verschaffen in uw situatie en kunnen werkprocessen door automatisering vaak efficiënter worden ingericht. De specialisten van Schipper Online denken graag mee in oplossingen voor uw wensen en uitdagingen.

4. Focus op gezondheid en werkplezier voor uzelf en uw personeel

De situatie waarin we ons momenteel bevinden, met veel thuiswerken en soms ook financiële zorgen, zorgt bij veel mensen voor stress en onzekerheid. De kans op uitval door stressklachten of burn-out wordt hierdoor vergroot. Iets wat u er nu juist eigenlijk niet bij kunt hebben. Dit betekent dat u dus moet (blijven) investeren in de gezondheid en het werkplezier van uw medewerkers. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw personeel er ergonomisch goed bij zit thuis. Zet in op het stimuleren van bewegen en gezond eten. Maar ook aandacht hebben voor elkaar en het samen zoeken naar de leuke dingen zijn belangrijk. Er zijn veel oplossingen in de vorm van (online) programma’s, apps of eventueel lifestyle coaching die u kunnen helpen dit binnen uw organisatie vorm te geven.

 5. Maak uw bedrijf online zichtbaar(der)

Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd dan is het wel dat online zichtbaarheid belangrijker is geworden dan ooit. Bedrijven die tijdens de lockdown online zaken deden waren in staat hun omzet (deels) te behouden of zelfs verder te vergroten. Dat wil niet zeggen dat iedereen een webshop moet hebben, maar het begint wel bij het online zichtbaar zijn en het in contact blijven met uw doelgroep. Hoe zichtbaar en actief is uw onderneming online? Bij veel bedrijven valt hier nog veel winst te behalen.

6. Maak jezelf en je bedrijf bestand tegen risico’s

Crisis of juist snel groeien brengt liquiditeitsrisico’s met zich mee. Met de huidige situatie kan het snel gaan en banken schakelen niet altijd rap genoeg om ontstane financiële problemen op te lossen. Zorg dus dat u uw bedrijfsstructuur zo organiseert dat risico’s zoveel mogelijk beperkt worden. Heeft u een BV? Dan kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat belangrijke bedrijfsmiddelen beschermd worden tegen risico’s. In het geval van een eenmanszaak of VOF zijn goede huwelijkse voorwaarden om de privé-risico’s af te schermen een belangrijk begin.

Wilt u ook meer grip op uw bedrijf maar weet u niet goed waar te beginnen of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder.

Jan Rutjes RB

0113 - 23 94 81

06 - 54 30 49 45