Blog

Een bedrijfsopvolging financieren. Hoe doe je dat?

Gefeliciteerd, de bedrijfsopvolging is een feit. Maar, met het familiebedrijf dat jouw kant opkomt, zal er ook een bedrag terug naar je ouders moeten gaan. Een fórs bedrag waarschijnlijk, en de kans is groot dat je ouders dit volledig, of toch zeker een flink deel ervan, daadwerkelijk willen ontvangen. Natuurlijk kunnen zij een deel aan je schenken, daarvoor zijn fiscale faciliteiten. Maar ze zullen daarnaast ook geld nodig hebben om van te wonen en te leven. Hoe ga je de bedrijfsopvolging financieren?

Voor veel eigenaren van familiebedrijven geldt dat het pensioen in het bedrijf zit. Eenmaal verkocht, kan van dat geld worden geleefd. Soms is zelfs de woning een bedrijfswoning en is de eerste stap ná verkoop de aankoop van een eigen huis of appartement. Voor de bedrijfsopvolger betekent dit dat er geld op tafel moet komen. Geld dat er in de meeste gevallen niet is.

Bedrijfsopvolging financieren

In mijn werk als Credion financieringsadviseur bij Schipper ben ik dagelijks in de weer voor ondernemers die financiering zoeken voor hun bedrijfsactiviteiten. Dat geldt ook voor bedrijfsopvolgers. Mijn ervaring is dat wij voor hen vaak voor een bepaald bedrag terecht kunnen bij een reguliere bank. Vanzelfsprekend bekijken en beoordelen zij het businessplan, dat in veel gevallen door ons, in samenspraak met de bedrijfsopvolger, is opgesteld. Wat is het rendement, het risico en welke zekerheden staan daar tegenover? Het is geen geheim dat banken steeds kritischer kijken en steeds minder genegen zijn een financiering volledig te dekken. In sommige gevallen zijn de ouders van de bedrijfsopvolger in de gelegenheid een lening te verstrekken. In andere gevallen gaan we voor de ondernemer in spe op zoek naar aanvullende, alternatieve financieringsbronnen.

Alternatieve financieringsbronnen

Waar de financiering van ouders en/of banken ontoereikend is, kunnen alternatieve financieringsbronnen uitkomst bieden. Wij doen regelmatig zaken met private equity fondsen en andere partijen die bereid zijn risicodragende financieringen te verstrekken. Vanzelfsprekend moet je daarbij wel rekening houden met een hoger rentepercentage. Dat is logisch: hoe hoger het risico voor de financier, hoe hoger het rentepercentage dat wordt gevraagd.

Slim combineren

In de praktijk kom ik regelmatig combinaties van financieringen tegen. Zo zijn banken eerder geneigd financieringen te verstrekken voor zaken waartegenover een bepaalde waarde staat, zoals een bedrijfsgebouw. Alternatieve financiers durven bijvoorbeeld vaker ook de goodwill te financieren. En we kunnen het nog mooier maken. Is sprake van veel debiteuren? Dan is factoring een mogelijke oplossing, waarbij een bedrijf de openstaande vorderingen bevoorschot en uit handen neemt.

Experts in financiering

Mijn collega’s en ik hebben allemaal ervaring bij grote banken. We kennen het klappen van de zweep. We weten wat banken en andere financiers willen weten alvorens een financiering te verstrekken. We weten wat haalbaar is en bij wie. Credion doet zaken met circa 100 financieringspartijen. Ieder heeft een eigen specifiek aandachtsgebied, waarmee wij bekend zijn. Terwijl een financiering voor veel ondernemers een ‘once in a lifetime’ gebeurtenis is, is het voor ons dagelijkse kost. Daarin nemen we jou graag mee. We ontzorgen, we monitoren en we zorgen er met veel passie en persoonlijke betrokkenheid voor dat je je dromen kunt waarmaken.

Heb je een vraag? Wil je sparren of advies over het financieren van de bedrijfsopvolging? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar! Meer weten? Bezoek ook onze bedrijfsopvolging kennisbank of download de ‘Stappenplan Bedrijfsopvolging’ whitepaper voor meer kennis en inspiratie over dit thema.

Hans van Dienst

Hans van Dienst

0113 - 23 94 00

06 - 50 69 86 37