Blog

Btw bij tegoedbonnen en vouchers

Als gevolg van alle coronamaatregelen hebben ondernemers momenteel veel te maken met annuleringen en afzeggingen. Om de liquiditeit zoveel mogelijk binnenboord te houden, werken steeds meer bedrijven met tegoedbonnen of vouchers als tegemoetkoming. Hoe moet daar in de btw mee worden omgegaan?

De btw-regels zijn afhankelijk van het soort voucher die wordt uitgegeven. Het soort voucher bepaalt het tijdstip waarop de btw moet worden geheven: bij verkoop van de voucher óf bij het inwisselen van de voucher.

Vouchers voor enkelvoudig gebruik (single purpose voucher)

Bij een enkelvoudige voucher heeft de consument recht op bepaalde goederen of diensten en is precies duidelijk waar de levering of dienst wordt verricht, wie de leverancier is en wat het toe te passen btw-tarief is. Een voorbeeld is een toegangskaart om 10 keer te gaan zwemmen in het plaatselijke zwembad.

Een enkelvoudige voucher is belast met btw op het moment van uitgifte. Bij het inleveren van de voucher is geen btw verschuldigd. Als u dus nu als tegemoetkoming een voucher voor enkelvoudig gebruik uitgeeft, moet daarover nu de btw worden aangegeven.

Wanneer een enkelvoudige voucher niet wordt ingeruild, heeft dat geen gevolgen voor de btw. Voor niet-ingewisselde enkelvoudige vouchers is er geen btw-teruggave. Alleen wanneer een verkoper de enkelvoudige voucher terugneemt en terugbetaalt, kan de btw worden gecorrigeerd.

Vouchers voor meervoudig gebruik (multi purpose voucher)

Bij een meervoudige voucher heeft de consument eveneens recht op afname van goederen of diensten, maar is niet duidelijk welke goederen of diensten, wie de leverancier/dienstverrichter is en wat het toepasbare btw-tarief is. Een voorbeeld is een hotelbon van een hotelketen die in meerdere landen ingewisseld kan worden. Een ander voorbeeld is een bon voor een diner bij een bepaald restaurant. Bij de uitgifte is nog niet bekend of de bon alleen gebruikt wordt voor het eten (9%) of ook voor een alcoholisch drankje (21%).

Een meervoudige voucher is niet belast met btw op het moment van uitgifte. De btw is pas verschuldigd bij inwisseling van de meervoudige voucher. In de praktijk biedt deze voucher dus de meeste ruimte!

De voucher als tegemoetkoming bij annulering

In het eerder gepubliceerde bericht ‘Btw en het coronavirus, de belangrijkste aandachtspunten op een rij‘, gingen we al eerder in op de btw gevolgen van het annuleren. Wat gebeurt er als we beide regelingen combineren? Helaas is dat nog niet 100% duidelijk, maar het volgende ligt voor de hand:

Als een klant het volledig (vooruitbetaalde) betaalde bedrag terugkrijgt, dan kunt u de btw hiervan – in de regel – terugvragen. Als u niet het bedrag terugbetaalt, maar in plaats daarvan een voucher uitgeeft, dan moeten de regels voor de vouchers worden toegepast. Is het een voucher voor meervoudig gebruik? Dan is er ook bij uitgifte van de voucher nog geen btw verschuldigd. Als u een voucher uitgeeft voor enkelvoudig gebruik dan bent u wel btw verschuldigd, en wel op het moment dat de vooruitbetaling was ontvangen.

Wilt u meer weten over het door het kabinet beschikbaar gestelde pakket aan steunmaatregelen? Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan graag voor u klaar! 

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82