Btw-advies

Btw en onroerend goed

Onroerend goed neemt een speciale plaats in de btw-regelgeving in. Een breed pakket aan regels en uitzonderingen is van toepassing. Dat maakt de aan- en verkoop van onroerend goed, wat de omzetbelasting betreft, zo gecompliceerd. De hoofdregel is dat de verkoop van onroerend goed is vrijgesteld van btw. In een aantal gevallen is de levering van een onroerend goed wel belast met btw. En dan zijn er ook nog situaties denkbaar waarbij de levering is vrijgesteld van btw, maar u er samen met de koper voor kiest toch btw te berekenen. 

Btw en onroerend goed

De combinatie omzetbelasting (btw), overdrachtsbelasting en onroerend goed is uitdagend. De adviseurs van de btw-praktijk van Schipper Accountants weten wat in uw situatie de juiste en meest voordelige interpretatie van de btw-regelgeving is. Zo voorkomen we dat u teveel btw betaalt, verlagen we de btw-druk of dragen wij zorg voor een btw-teruggave.

Btw-vraagstukken op het gebied van onroerend goed

In onze praktijk zien we vraagstukken op het gebied van onroerend goed dagelijks voorbij komen. Zo adviseren we ondernemers over de gevolgen voor de btw bij de levering van een oud of nieuw pand, leggen we de voorwaarden uit voor de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting en informeren we ondernemers over de btw-gevolgen bij de verhuur of “verhuur-plus” van een pand. Verder hebben wij veel expertise opgebouwd op het gebied van de transformatie van panden, waarbij bijvoorbeeld een kantoorpand wordt verbouwd tot appartementencomplex. Wij informeren u over de btw-gevolgen van een dergelijke, ingrijpende verbouwing en wijzen u op de feiten en omstandigheden die daarbij een rol spelen. Het spreekt voor zich dat in geval van een transformatie of ingrijpende verbouwing, maar ook bij de prille start met een bouwterrein, het belangrijk is om van meet af aan de juiste keuzes te maken inzake btw en overdrachtsbelasting.

Maatwerk in btw, want iedere situatie is anders

Wij adviseren dagelijks over de koop, verkoop, verhuur en transformatie van panden. De wet- en regelgeving op het gebied van de btw en onroerend goed is erg ingewikkeld. Daar komt nog bij dat de Europese wet- en regelgeving op dit terrein prevaleert. Vanzelfsprekend is met de juiste keuzes veel voordeel te behalen. Daarnaast kleven aan vraagstukken rond onroerend goed vaak zulke hoge materiële risico’s, dat een gespecialiseerde kijk en een maatwerk aanpak gegarandeerd meerwaarde biedt.

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over btw en onroerend goed? Neem dan gerust contact met ons op! Wij staan graag voor u klaar.