Blog

Wanneer je 5 jaar moet uittrekken voor de overdracht van je bedrijf

Als boer wil ik mijn akkerbouwbedrijf overdragen aan mijn zoon. Wat zijn de consequenties en waar moet ik op letten? 

In de agrarische sector vinden bedrijfsoverdrachten negen van de tien keer plaats tussen ouders en kind. Fiscaal gezien is de overdracht niet zo ingewikkeld. Het biedt ook tal van voordelen. Toch moet je je daar niet blind op staren. Het gaat in eerste instantie niet over het geld. Dat komt later.

Onderschatting

Vaak onderschatten ondernemers een bedrijfsoverdracht. Ze stellen het moment uit. Terwijl, wie het goed wil doen, minstens vijf jaar uit moet trekken voor een overdracht. Stel jezelf daarbij kritische vragen. Of de opvolger wel capabel genoeg is bijvoorbeeld. En wat je zelf gaat doen nadat je bent gestopt.

Als boer ben je vergroeid met je bedrijf. Zakelijk en privé zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zorg voor een eerlijke verdeelsleutel als bijvoorbeeld je zoon het bedrijf overneemt, ook voor de andere gezinsleden. Bij een eventueel overlijden wil je niet dat je jongste dochter met lege handen staat.

Open kaart

Familieruzies moet je koste wat kost voorkomen. Ga daarom het gesprek aan binnen de familie. Speel open kaart. Dat voorkomt narigheid achteraf. Een bedrijfsoverdracht is nu eenmaal een emotioneel proces.

Een andere valkuil is dat sommige ondernemers geen afstand kunnen nemen van het bedrijf dat ze met liefde hebben opgebouwd. Als de zoon of dochter het eenmaal runt, moet hij de onderneming naar eigen hand kunnen zetten. Ouders die geld in het bedrijf laten zitten, bemoeilijken dat proces. Want wie betaalt, bepaalt. Ook nu draait het weer om goede communicatie.

Neuzen dezelfde kant op

Pas als alle neuzen dezelfde kant op staan, gaan we kijken naar de financiële en fiscale afwikkeling. Er zijn legio mogelijkheden. Dat gaat in overleg met uw adviseur en bank.

Wilt u zich graag laten adviseren over wat er allemaal komt kijken bij het overdragen van uw onderneming binnen de familie? Neem dan gerust contact met ons op.