Nieuws

Vraag vóór 1 juli om toepassing van de kader­overeen­komst met terug­werkende kracht!

Met toepassing van de kaderovereenkomst kan een werknemer tot 50% thuiswerken, terwijl hij of zij sociaal verzekerd blijft in het werkland. Dit is mogelijk sinds 1 juli 2023. Tot 1 juli 2024 geldt een overgangsperiode waarin u de kaderovereenkomst nog met terugwerkende kracht kan aanvragen.

Bent u een Nederlandse werkgever en heeft u een werknemer die in België woont en (gedeeltelijk) thuiswerkt? Volgens de Europese aanwijsregels is deze werknemer sociaal verzekerd in België als hij of zij voor 25% of meer thuiswerkt. Dit kan nadelig zijn voor u als werkgever, omdat u in dat geval verplicht bent Belgische sociale premies in te houden en af te dragen. Met een beroep op de kaderovereenkomst kan de Belgische werknemer tot 50% thuiswerken in België en toch sociaal verzekerd blijven in Nederland. Heeft u de toepassing van de kaderovereenkomst nog niet aangevraagd? Doe dit dan vóór 1 juli 2024. Tot die tijd is het mogelijk de kaderovereenkomst tot maximaal 1 jaar terug aan te vragen.

Dien uw aanvraag uiterlijk 30 juni in

Vanaf 1 juli 2024 kan de toepassing van de kaderovereenkomst tot maximaal 3 maanden terug worden aangevraagd. Werkte uw werknemer al eerder voor meer dan 25% thuis? Dan was de werknemer sociaal verzekerd in België. Dit kan dan niet meer worden hersteld.

Ga na of het voor u en uw werknemers wenselijk is om met terugwerkende kracht nog een aanvraag te doen. Als dit het geval is, moet de aanvraag uiterlijk 30 juni 2024 zijn ingediend. Het is ook mogelijk om bulkaanvragen in te dienen. Zo doet u een aanvraag voor meerdere werknemers tegelijk.

Meer informatie over de achtergrond en de voorwaarden van de kaderovereenkomst vindt u in ons eerder gepubliceerde artikel. Heeft u vragen of hulp nodig bij het aanvragen van de uitzondering? Neem dan contact op met ons team belastingadvies internationaal.

Leonie de Vos LL.M.

+31 (0)10 - 48 00 155

+31 (0)6 45 95 17 12