Blog

Vertrouwen op veerkracht

Precies een jaar geleden schreef ik bij de kerstboom de nieuwjaarscolumn voor januari 2020. Hierin sprak ik de wens uit dat u, achteroverleunend “met een goed glas bier en de benen op tafel“, wat meer los kon komen van de waan van de dag. Dat u de toekomstige mogelijkheden van u en uw onderneming in alle rust zou kunnen overdenken. Op dat moment wist echter nog niemand wat 2020 voor ons in petto had…

Anticiperen en reageren

Want, hoezo in alle rust? We hebben in het afgelopen ‘coronajaar’ meer dan ooit ervaren hoe ongelofelijk snel situaties kunnen veranderen. We zijn keihard met de neus op de feiten gedrukt. Met verbazing keken we toe hoe in China en Italië regio’s dichtgingen en mensen moesten thuisblijven. Nog geen maand later ging Nederland zelf in ‘intelligente lockdown’, met alle gevolgen van dien.

Van een langetermijnplanning is geen sprake geweest. Het is voor veel ondernemers (en niet ondernemers) een jaar van leven in het moment geworden. En voor sommigen ook van overleven. Zakelijk gezien, maar helaas soms ook letterlijk. Tegelijkertijd waren er ook ondernemers die juist een enorme toename in de bedrijvigheid zagen. Net zo goed een situatie die aanspraak doet op het vermogen om snel te kunnen anticiperen en reageren.

Veerkracht

Als 2020 ons iets heeft geleerd dan is het wel dat we als ondernemers rekening moeten kunnen houden met alle scenario’s. We hebben ons bij Schipper het afgelopen jaar via alle mogelijke wegen ingezet om ondernemers te ondersteunen in deze lastige tijden. Daarbij hebben we ook een geweldige creativiteit bij ondernemers zelf gezien. Dit kenmerkt de ondernemer. Creativiteit gecombineerd met focus, optimisme, flexibiliteit, doorzettingsvermogen en daadkracht om op korte termijn te overleven zodat er nog een toekomst op de langere termijn mogelijk is. De veerkracht is groot. Dit stemt hoopvol en geeft vertrouwen.

Een gezamenlijke factor die we ook hebben waargenomen is dat veel ondernemers in staat zijn geweest een buffer(tje) aan te leggen voor mindere tijden. Ook dat is ondernemen. Kijk niet altijd naar de maximale winst, maar zeker ook naar het maximale verlies wat je kunt dragen. Dit scenariodenken maakt een onderneming toekomstbestendiger.

Het was voor veel ondernemers een moeilijk jaar. Er was veel onzekerheid en die is er helaas nog steeds. Toch wens ik het u dat u in 2021 alsnog de rust mag vinden om de toekomst van u en uw onderneming te overdenken, maar dan met een jaar extra levenservaring.

Namens het bestuur van Schipper Accountants wil ik u bedanken voor de samenwerking van afgelopen jaar. Uiteraard kunt u ook het komende jaar weer vertrouwen op het advies en de ondersteuning van onze specialisten.  

Houd vol en blijf gezond.

Jan van der Zandt, bestuursvoorzitter Schipper Accountants

Jan van der Zandt RA, Bestuursvoorzitter

076 - 30 36 500