Blog

Turboliquidatie of normale liquidatie: wat is de beste optie?

Sinds 15 november 2023 is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie van kracht. Voor die datum was het eenvoudig om snel een lege bv op te heffen. Door deze wet moet u bij het ontbinden van een bv tegenwoordig extra handelingen verrichten. Aan de andere kant geeft de wet schuldeisers meer bescherming. Wilt u uw bv ontbinden, dan kan dat nog steeds!

Turboliquidatie of normale liquidatie: wat is de beste optie?

Een (lege) bv kost geld. Denk bijvoorbeeld aan de accountantskosten voor het opmaken van de jaarrekening. Ook moet u deze jaarrekening elk jaar deponeren. Om die reden kunnen de aandeelhouders besluiten de bv te ontbinden.

Wat is turboliquidatie?

Als er in de bv geen baten meer aanwezig zijn, dan moet de turboliquidatie worden toegepast. Zoals de naam al aangeeft, is dit een versnelde versie van het liquideren van een bv. Voor een turboliquidatie gelden namelijk minder voorwaarden dan bij een ‘normale’ liquidatie. Ook zijn deze voorwaarden minder tijdrovend. Zo hoeft er geen officiële vereffening plaats te vinden, omdat er geen baten meer aanwezig zijn.

Wanneer pas je turboliquidatie toe?

De turboliquidatie mag alleen worden toegepast als er in de bv geen baten meer aanwezig zijn. Het toepassen van turboliquidatie is zelfs verplicht wanneer deze baten ontbreken. Het begrip baten is breed en kan veel verschillende dingen bevatten. Zo vallen een vrijwel lege bankrekening of eventuele potentiële baten ook onder dit begrip. Het is niet relevant of de bv nog schulden heeft.

Dat de turboliquidatie verplicht toegepast moet worden als er geen baten meer zijn, neemt niet weg dat u in bepaalde gevallen wel een keuze kunt maken. Als er bijvoorbeeld nog baten in de bv zijn, kunt u wellicht met een dividenduitkering er wel voor zorgen dat er geen baten meer zijn. U kunt dan dus wel kiezen: maak ik de bv eerst leeg of zet ik de liquidatie volgens de reguliere procedure in gang?

Wat zijn de voorwaarden voor een turboliquidatie?

Als is vastgesteld dat er geen baten in de bv zijn, kan de turboliquidatie in gang worden gezet. De eerste stap die genomen wordt is het nemen van het ontbindingsbesluit. De bv kan dan worden uitgeschreven uit het handelsregister. Binnen 14 dagen na het ontbindingsbesluit moet het bestuur van de bv een aantal stukken openbaar maken door deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het gaat om de volgende stukken:

  • De balans en een staat van baten en lasten van het lopende boekjaar en van het vorige boekjaar als de jaarrekening nog niet openbaar is gemaakt.
  • U moet uitleggen waarom er geen baten meer zijn. Ook moet u, als dit van toepassing is, uitleggen hoe de baten van de vennootschap zijn besteed en hoe de opbrengsten zijn verdeeld.
  • Verder moet u, als dat van toepassing is, uitleggen waarom één of meerdere schuldeisers onbetaald zijn gebleven.
  • Als u de jaarrekeningen van voorgaande jaren niet gepubliceerd hebt, moet u dit alsnog doen.

Zodra deze stukken ter inzage liggen bij de Kamer van Koophandel moet u uw schuldeisers hiervan op de hoogte stellen. Dit doet u via een schriftelijk bericht. Op deze manier hebben schuldeisers meer mogelijkheden om te achterhalen waarom zij onbetaald zijn gebleven en kunnen zij eventueel juridische stappen ondernemen.

De normale liquidatie

Als blijkt dat uw bv wel nog baten heeft, dan moet u deze liquideren volgens de reguliere route. Bij de normale liquidatie moet u in het ontbindingsbesluit een vereffenaar benoemen. Deze vereffenaar heeft de taak de lopende zaken af te wikkelen, zoals het betalen van de laatste schulden en het innen van eventuele vorderingen van de vennootschap. Vervolgens stelt de vereffenaar een rekening en verantwoording op. Bij meerdere gerechtigden hoort daar ook een plan van verdeling bij. Deze stukken worden daarna, gedurende twee maanden, ter inzage gelegd op het kantoor van de vennootschap en bij de Kamer van Koophandel. De inzage van de stukken wordt door middel van een advertentie aangekondigd in een landelijke krant. Binnen de inzagetermijn van twee maanden hebben schuldeisers de mogelijkheid om verzet tegen de ontbinding aan te tekenen.

Als niemand zich binnen twee maanden meldt, houdt de vennootschap daarna op te bestaan en kunt u de vennootschap definitief uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wij raden u aan om een akte van non-verzet bij de rechtbank aan te vragen.

Wat zijn de voor- en nadelen van turboliquidatie?

Voor 15 november 2023 was het grote voordeel van de turboliquidatie dat het proces minder ingewikkeld was dan de normale liquidatie. Daarnaast scheelde het veel tijd. Sinds de nieuwe procedure zijn er een aantal extra stappen bijgekomen waardoor dit voordeel kleiner is geworden. Vergeleken met de normale liquidatie, scheelt de turboliquidatie alsnog tijd. Er is nu namelijk geen wachttijd van twee maanden meer.

Er zijn echter ook risico’s aan het toepassen van de turboliquidatie. Bij een onjuiste of onvolledige aanlevering of procesmatige fout kan een bestuursverbod worden opgelegd of kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld spelen wanneer achteraf blijkt dat er toch nog baten in de bv aanwezig waren.

Turboliquidatie of normale liquidatie: wat werkt voor u?

Zowel de turboliquidatie als de normale liquidatie van de lege bv hebben voor- en nadelen. Het is mogelijk om op beide opties voor te sorteren. Wilt u meer weten over bedrijfsbeëindiging en welke vorm van liquidatie voor u de meest voordelige optie is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.