Blog

Sloopwoning kopen; hoeveel overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting voor woningen en appartementen is per 2021 veranderd. Sinds 1 januari 2021 kennen we namelijk drie verschillende tarieven. Of een woning wel of niet door de koper als hoofdverblijf gaat worden gebruikt, is één van de voorwaarden die bepalend is voor welk overdrachtsbelastingtarief van toepassing is. Maar hoe zit dit met de aankoop van een sloopwoning?

Tarieven overdrachtsbelasting

Sinds de start van dit jaar kennen we drie verschillende tarieven in de overdrachtsbelasting: 0%, 2% en 8%. Het 0% tarief is in het leven geroepen om het kopen van een huis voor jonge starters goedkoper te maken. Onder voorwaarden hoeven deze kopers geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis. Voor mensen die een woning gaan kopen en niet onder de startersvrijstelling vallen, geldt het tarief van 2%. Eén voorwaarde om het tarief van 0% of 2% te mogen toepassen, is dat de koper de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Gaat de koper niet voor langere tijd zelf in de woning wonen, dan is het tarief van 8% overdrachtsbelasting van toepassing. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de aankoop van een vakantiewoning, een woning voor uw kind of een huis dat u gaat verhuren.

Overdrachtsbelasting bij sloopwoning

Maar hoe dit dat met de aankoop van een sloopwoning? Op dit moment is hier nog geen aparte regeling voor. Dit betekent volgens ons dat de lage tarieven niet van toepassing zijn als u een woning koopt en die vervolgens gaat slopen. De gekochte woning wordt dan namelijk niet door uzelf bewoond, maar juist gesloopt. Op deze manier wordt niet aan de voorwaarde van het gebruik als hoofdverblijf voldaan, waardoor het tarief van 8% van toepassing zou zijn. Mogelijk dat er nog een specifieke regeling voor sloopwoningen gaat komen, maar houdt voor nu dus rekening met 8% overdrachtsbelasting!

Heeft u vragen over de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een sloopwoning? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u meer btw-advies? Via onze btw-adviespagina houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en belangrijke informatie. 

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82