Nieuws

Schenking ontvangen in 2023? Vergeet de aangifte schenk­belasting niet

Heeft u in 2023 een schenking ontvangen? Dan is het belangrijk dat uw aangifte schenkbelasting voor 1 maart 2024 binnen is bij de Belastingdienst.

Deadline

Ontving u in 2023 één of meerdere schenkingen, bijvoorbeeld van een familielid? Dan moet u misschien schenkbelasting doen. Dit geldt alleen voor de ontvanger. Als u de schenker bent, hoeft u niets te doen.

Let op: de Belastingdienst stuurt in de meeste gevallen geen bericht over de aangifte schenkbelasting. U moet dit dus op eigen initiatief doen.

De aangifte schenkbelasting kunt u in principe op ieder moment in het jaar doen waarin u de schenking ontving. Houd wel rekening met de deadline. De aangifte schenkbelasting voor schenkingen die u in 2023 hebt ontvangen, moet namelijk voor 1 maart 2024 binnen zijn bij de Belastingdienst.

Wanneer moet u aangifte schenkbelasting doen?

In de volgende situaties moet u aangifte schenkbelasting doen:

  1. Als u in 2023 (een) schenking(en) heeft ontvangen van uw ouders met een totale waarde van meer dan 6.035 euro.
  2. Als u in 2023 (een) schenking(en) van eenzelfde persoon (niet uw ouders) heeft ontvangen met een totale waarde van meer dan 2.418 euro.
  3. Als u in 2023 een schenking heeft ontvangen waarbij u een beroep doet op een eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook al bent u misschien geen schenkbelasting verschuldigd, dan is het wel belangrijk dat u aangifte schenkbelasting doet.

De specialisten van Schipper Accountants helpen u graag bij de aangifte schenkbelasting en de documenten die u hiervoor nodig hebt.

Meer informatie rondom schenken en erven vindt u op onze kennisbank over Estate Planning. Heeft u vragen of wilt u gebruikmaken van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Eva van der Heiden

010 - 29 21 538