Blog

Leasefiets van de zaak. Dit zijn de mogelijk­heden

De bijtelling voor privégebruik van de leasefiets van de zaak in 2023 is 7%. Een leasefiets scheelt u als werkgever een hoop gedoe. De leasemaatschappij blijft eigenaar en neemt de lasten op zich. Voor een vast bedrag koopt u de rondslomp af. Dit kan mogelijk zelfs kostenneutraal.

De voordelen van een leasefiets

De leasefiets biedt een goed alternatief voor de fiets van de zaak. Bij een fiets van de zaak is de werkgever namelijk verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties, administratie en dergelijke. Veel werkgevers hebben geen zin in dit gedoe en kiezen daarom voor een leasefiets. Dit werkt in beginsel hetzelfde als een leaseauto. De werkgever is geen eigenaar van de fiets, maar leaset de leasefiets van de zaak tegen een vast bedrag van de leasemaatschappij. De werkgever betaalt de leasevergoeding aan de leasemaatschappij en stelt op die manier de fiets aan de werknemer ter beschikking.

Bij de werknemer wordt 7% van de consumentenprijs bijgeteld voor het privégebruik. Vaak is het voor een werknemer mogelijk om de fiets na een bepaalde periode over te nemen van de leasemaatschappij. Meestal is het mogelijk om de 36 maanden oude fiets over te nemen voor circa 15% van de nieuwwaarde (afhankelijk van de staat van de fiets).

Fiscale mogelijkheden van de leasefiets

Stel, uw werknemer krijgt een fiets van € 2.500 ter beschikking gesteld, dan betaalt deze in 2023 € 14,60 bijtelling per maand (€ 7,30 per maand netto bij tarief van 49,5%). Een dergelijke leasefiets kost in de lease (met een contract van 36 maanden) gemiddeld zo’n € 81 per maand. Maar zelfs deze bedragen kunnen aantrekkelijker.

Salaris uitruilen

Over het bijtellingspercentage bent u als werkgever de werkgeverslasten kwijt. Daarnaast betaalt u aan de leasemaatschappij het leasebedrag. Om deze lasten te verdelen kunt u met uw werknemer afspreken om een deel van het salaris van de werknemer uit te ruilen tegen het voordeel van de leasefiets van de zaak. Het brutosalaris wordt dan (geheel of gedeeltelijk) verminderd tegenover de maandelijkse leaseprijs.

Leasefiets van de zaak. Dit zijn de mogelijkheden

Stel dat de fiets van hierboven een maandelijkse leaseprijs heeft van € 81. U spreekt met de werknemer af dat het loon met € 81 euro per maand wordt verminderd tegenover de leasefiets. De werknemer gaat er dan € 81 in brutosalaris op achteruit (bij een tarief van 49,5% is dat € 40,50 netto). Tegelijkertijd wordt het maandinkomen met € 14,60 verhoogd door de bijtelling van 7%. De werkgever bespaart de werkgeverslasten van 30% over de leaseprijs minus de bijtelling (€ 66,40). De werknemer rijdt een nieuwe fiets en betaalt netto slechts 51,5% van de leaseprijs (plus € 7,30). Een win-winsituatie dus.

Een variant op dit voorbeeld zou kunnen zijn dat de werkgever de bijtelling van de fiets (€ 175 per jaar) aanwijst als eindheffingsloon en onderbrengt in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Ook na 36 maanden kan de eventuele overname van die fiets op dezelfde manier fiscaal aantrekkelijk worden gefaciliteerd.

De reiskostenvergoeding

Met de introductie van de Werkkostenregeling is niet langer vereist dat de leasefiets voor het woon-werkverkeer wordt ingezet. De fiets kan ook enkel voor privégebruik worden ingezet.

Voor de met de leasefiets van de zaak afgelegde kilometers bestaat geen recht op een belastingvrije kilometervergoeding. Legt de werknemer met een ander vervoersmiddel de zakelijke kilometers af, dan kan voor deze kilometers wel een vergoeding van maximaal € 0,21 worden gegeven. Eventueel kan deze reiskostenvergoeding gedeeltelijk worden ingeleverd als eigen bijdrage voor privégebruik en in mindering worden gebracht op de bijtelling voor het privégebruik.

Met de toenemende aandacht voor vitaliteit is de leasefiets een populaire secundaire arbeidsvoorwaarde. Door een leasefiets van een leasemaatschappij te leasen, kunt u als werkgever zonder alle ‘rompslomp’ aan deze vraag tegemoet komen. Heeft u een vraag over de fiscale kant van de leasefiets? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze fiscalisten denken graag met u mee.

mr. Sebastian van Wijk RB

010 - 31 38 562

06 - 20 79 51 42