Nieuws

Het nieuwe btw-identificatienummer komt eraan

Eind 2019 gaat de Belastingdienst aan eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer sturen. Het btw-nummer wordt vermeld op de factuur en vaak op de website. Door deze nieuwe nummers zal uw BSN-nummer niet langer zichtbaar zijn, dit ter bescherming van uw privacy.

Per 1 januari 2020 moeten de eenmanszaken hun administratie zo aanpassen dat dit nieuwe nummer in gebruik is. Dit betekent dat dit nummer vermeld moet worden op de facturen, de website en alle overige middelen van communicatie. Voortaan wordt dit nummer het btw-identificatienummer (hierna: btw-id) genoemd. Het huidige btw-nummer blijft wel in gebruik met de communicatie met de Belastingdienst, bijvoorbeeld als u aangifte doet, een brief schrijft naar de Belastingdienst of als u de BelastingTelefoon belt.

In de brief die u in het najaar van de Belastingdienst krijgt, staat uw nieuwe btw-identificatienummer. Dit moet u zelf regelen vóór 1 januari 2020:

  • Zorg dat het nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 op uw communicatiemiddelen staat. Zoals uw facturen, website en briefpapier.
  • Geef het nieuwe btw-identificatienummer door aan relaties, zoals uw boekhouder, vaste leveranciers en zakelijke klanten. Zij gebruiken dit nummer vanaf 2020, bijvoorbeeld als zij de btw naar u verleggen.
  • Verlegt u zélf de btw naar een andere eenmanszaak in Nederland? Zorg er dan voor dat u de juiste btw-identificatienummers gebruikt: van uzelf én de afnemer.
  • Pas uw software aan als u die gebruikt voor het maken van facturen. Zo zorgt u ervoor dat u het nieuwe btw-identificatienummer kunt gebruik.

Vooralsnog wordt bij het indienen van aangiftes nog wel het oude btw-nummer gebruikt. Indien uw btw-aangiftes wordt ingediend door ons, kunnen wij nog steeds aangiftes indienen onder uw oude btw-nummer. Op den duur, na de update van het ict-systeem van de Belastingdienst, zal het nieuwe btw-id naar verwachting wel gebruikt worden met communicatie met de Belastingdienst en het indienen van aangiftes. Als voorbereiding daarop is het dus wel handig als wij in het bezit zijn van uw btw-id.

Ontvangt u dus een brief van de Belastingdienst met uw nieuwe btw-id? Stuur dan een kopie hiervan naar uw Schipper adviseur. Wij zorgen dan voor de correcte verwerking van het nummer in ons systeem.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met uw adviseur of een van onze btw-adviseurs: Jos Philips (06 57 71 53 82, jphilips@schipperaccountants.nl) of Jos Maaskant (06 11 70 53 82, jmaaskant@schipperaccountants.nl).