Een zaak van aandacht

Bedrijfsoverdracht

Het moment dat u uw bedrijf wilt overdragen, mag niet als verrassing komen. Het is goed om hier tijdig over na te denken. Een bedrijfsoverdracht vraagt namelijk de nodige voorbereiding. En wat als uw kinderen het bedrijf niet willen óf kunnen overnemen?

Bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht en de voorbereiding daarop, vergt veel tijd en aandacht. Wie tot de conclusie komt dat een overdracht binnen de familie niet haalbaar is, moet op zoek naar een andere overnamekandidaat. Deze kunt u binnen of buiten uw onderneming vinden. Binnen uw bedrijf toont wellicht een bedrijfsleider, een vakspecialist of uw rechterhand interesse in een overname. Of kan het zittende managementteam het ‘stokje’ van u overnemen via een management buy-out? Bestaan die mogelijkheden niet binnen uw bedrijf, dan komen externe partijen in beeld en start de zoektocht naar de beste ‘fit’. Dit kan bijvoorbeeld een ondernemer zijn die uw onderneming wilt voortzetten. Of een strategische koper, die uw product of dienst ziet als een waardevolle toevoeging op zijn bestaande business.

Een goede voorbereiding

Wie de koper ook is, samen met u bereiden we de bedrijfsoverdracht grondig voor. We hebben daarbij niet alleen aandacht voor de bedrijfs- en procesmatige kant van het traject, maar zeker ook voor de emoties die bij een bedrijfsoverdracht spelen. We nemen de tijd om u en uw bedrijf voor te bereiden op de overdracht, maar ook eventuele familieleden. Uit ervaring weten we dat ondernemers in dit traject veel oog hebben voor de toekomst van hun medewerkers en klanten. Maar natuurlijk telt daarnaast ook de opbrengst. Logisch, dit is voor veel ondernemers, na jaren van hard werken, een belangrijk onderdeel van hun pensioenvoorziening. In het proces van bedrijfsoverdracht nemen we u stap voor stap mee. We schakelen op het juiste moment de juiste adviseurs voor u in. Zo geven wij de bedrijfsoverdracht succesvol vorm.

bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht: begeleiding van A tot Z

In de periode voor de feitelijke bedrijfsoverdracht werken we samen met u aan de juiste (fiscale) structuur van uw bedrijf. Zo maken we het bedrijf als het ware verkoopklaar en werken we aan het opvolgingsplan. De overdracht van uw onderneming is te plannen, maar het moment waarop die mogelijkheid zich voordoet, heeft u namelijk niet altijd in de hand. Het denken in scenario’s kan u helpen om de regie te houden.

Meer dan alleen overdragen

Schipper Accountants onderscheidt zich door bij uw bedrijfsoverdracht meer dan kennis en ervaring in te brengen. Een bedrijfsoverdracht gaat namelijk niet alleen over financiën en fiscale zaken, maar vooral over het helder krijgen van verwachtingen en ambities. We hebben daarom een scherpe focus op een goede procesbegeleiding en zijn betrokken vanaf uw eerste plannen tot ver na de verkoop. Onze overnameadviseurs, fiscalisten, juristen en pensioenspecialisten werken daarbij nauw met elkaar samen. Zo werken we samen met u aan de beste match en een optimaal verkoopresultaat.

Heeft u een vraag? Wilt u sparren of advies over de overdracht van uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar! Bezoek ook onze bedrijfsopvolging kennisbank voor meer kennis en inspiratie over dit thema.