Blog

Belasting over crypto: hoe zit dat precies?

Crypto is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. U hoort het van vrienden, op social media en tegenwoordig steeds vaker op het nieuws. Over het algemeen is crypto in het nieuws wanneer er weer eens veel winsten zijn behaald. Op het eerste gezicht lijkt dat makkelijk geld verdienen. Maar betaalt u wel belasting over de cryptowinsten? In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met belasting over crypto.

Belasting over crypto

Uit recent onderzoek van de Europese Centrale Bank blijkt dat 10 procent van de huishoudens binnen de Europese Unie (EU) crypto (ook wel cryptocurrency of crypto genoemd) bezit. Hiervan is Nederland één van de landen waar beleggen in cryptovaluta enorm populair is. Vaak worden nieuwsberichten gepubliceerd als iemand miljoenen winst heeft gemaakt met cryptovaluta. Hoe zit dit precies? Is het zo eenvoudig om cryptovaluta te kopen en winsten mee te maken? En betaalt deze persoon dan wel belasting? Er is nog veel onduidelijkheid over belasting over crypto. Daarom volgen hieronder vier veel gestelde vragen en antwoorden.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale munteenheid. De meest bekende variant is de bitcoin. Sommige landen zijn al zover, maar op dit moment is de bitcoin nog geen wettig betaalmiddel in Nederland. Toch moet in sommige gevallen belasting over crypto worden betaald. De Belastingdienst is van mening dat cryptovaluta een bepaalde waarde vertegenwoordigt dat overeenkomstig is met geld, waardoor de waarde behoort tot uw vermogen in box 3.

Cryptovaluta kopen en houden

Op moment dat u cryptovaluta koopt op een platform, worden uw munten opgeslagen in een digitale portemonnee (cryptowallet). Deze wallet heeft een bepaalde waarde. Over deze waarde betaalt u vermogensrendementsheffing in box 3. Wat de waarde hiervan is, moet u bepalen op 1 januari van het belastingjaar, omgerekend naar euro’s.

Belasting over crypto: winst en de belastingaangifte

Koopt u cryptovaluta met de bedoeling om deze digitale munten te ‘houden’? Dan dient de waarde van deze munten te worden opgenomen in uw aangifte inkomstenbelasting over vermogen (box 3). Hierbij betaalt u enkel inkomstenbelasting over de waarde van uw cryptovaluta op 1 januari van het belastingjaar, wanneer uw vermogen hoger is dan het heffingsvrije vermogen. Dit kan gunstig zijn, aangezien de behaalde winsten in de loop van het jaar onbelast kunnen blijven. Handelt u actief met cryptovaluta? Dan kunnen de cryptowinsten belastbaar worden in box 1, als resultaat uit overige werkzaamheden of zelfs winst uit onderneming.

Belasting over crypto: moet ik mijn cryptovaluta opgeven?

Heeft u cryptovaluta of wilt u hierin gaan beleggen? Neem dit dan op in uw belastingaangifte. Het kan namelijk grote consequenties hebben wanneer u dit niet doet. Op basis van toekomstige Europese regelgeving kan de Belastingdienst informatie opvragen in het buitenland over uw cryptovaluta (Directive on Administrative Cooperation 8, ofwel DAC8). Laat u dus vooraf goed adviseren en schakel vooraf uw belastingadviseur in.

Meer weten over belasting over crypto?

Wilt u meer informatie over beleggen in cryptovaluta of belasting over crypto? De fiscalisten van Schipper Accountants adviseren u graag. Neem gerust contact met ons op.