Blog

5 tips om uw personeel te behouden tijdens de coronacrisis

Door de uitbraak van het coronavirus staat ons leven op zijn kop. Alles wat we normaal deden, is ineens niet meer zo normaal. De dagelijkse reis naar het werk is voor veel medewerkers nu veranderd in een paar stappen richting werkkamer, keuken of slaapkamer. Collega’s zijn alleen nog virtueel aanwezig. En degenen die wél naar het werk moeten, hebben mogelijk zorgen over zelf gezond blijven en het toepassen van de coronamaatregelen op het werk. Als werkgever is het daarom juist nu belangrijk dat u goed in gaten houdt hoe uw medewerkers zich door de crisis slaan. Graag geef ik 5 tips om uw personeel te behouden tijdens de coronacrisis!

Personeel behouden tijdens de coronacrisis

Tip 1: Luister naar uw medewerkers

Luisteren is soms belangrijker dan oplossingen aandragen. Zeker tijdens de coronacrisis is het belangrijk om serieus om te gaan met de zorgen van uw medewerkers. Iedereen beleeft deze crisis anders. Vraag door en bespreek wat er wel of niet mogelijk is. Als u goed luistert, kunt u eventuele problemen snel aanpakken.

Tip 2: Zorg voor verbinding

Gebruik een overleg, via video of op de werkvloer, om na te gaan hoe het met iedereen gaat. Geef zelf het goede voorbeeld door van start te gaan. Leg uit waar u zelf tegenaan loopt, bijvoorbeeld in de zorg richting kinderen of ouders, vertel wat goed gaat en minder goed. Door zelf de boel open te gooien, zullen de medewerkers ook reageren. De persoonlijke verhalen zorgen voor herkenning, verbinding en begrip. Het is namelijk heel anders om als single alleen thuis te zijn of als echtgenoot met een druk gezin.

Tip 3: Geef eens wat extra aandacht

Iedereen wordt graag gewaardeerd voor zijn of haar werk, zéker in deze onzekere periode waarin de afstand tot elkaar groot is. Heeft u altijd een vrijdagmiddagborrel, zoek dan naar manieren om deze anders vorm te geven. Denk ook eens aan een kaartje, een geschenkpakket of een extra groot kerstpakket. De Werkkostenregeling (WKR) is in 2020 verruimd zodat u als werkgever ook echt ruimte hebt om iets extra’s te doen. Realiseer gelijktijdig dat u waardering niet per se met geld moet uitdrukken. Gewoon uw waardering uitspreken, kost niets terwijl de impact groot is.

Tip 4: Stimuleer uw medewerkers om met ideeën te komen

Als leidinggevende moet u zorgen voor een omgeving waarin het nemen van initiatief en het bedenken van creatieve oplossingen wordt aangemoedigd. Doe daarom niet alles alleen maar organiseer een (digitale) brainstormsessie waarin u uw medewerkers vraagt om met ideeën te komen. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn onder andere: ‘hoe kunnen we het leuk maken met elkaar?’ of ‘hoe kunnen we onze klanten betrokken houden bij ons bedrijf?’.

Tip 5: Wees duidelijk over het coronabeleid

Laat uw medewerkers onomwonden weten dat u veel waarde hecht aan hun gezondheid. Communiceer direct en helder over alle maatregelen die binnen het bedrijf gelden en geef daarin zelf het goede voorbeeld. Bij een gebrekkige naleving ontstaan zorgen en mogelijk klachten. Dat is een negatieve spiraal waarin u juist niet terecht wilt komen.

Onze adviseurs zijn graag uw sparringpartner. We houden u keuzes en kritische vragen voor, ook tijdens de coronacrisis. Heeft u vragen of wilt u advies over het behouden van personeel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!

Ingrid van den Dries

0115 - 64 15 55

06 - 30 07 34 31