Nieuws

Welk btw-tarief geldt voor plastic wegwerp­verpakkingen?

Om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen mogen ondernemers plastic wegwerpverpakkingen niet meer gratis aanbieden. Deze nieuwe regel ging 1 juli van start. De wegwerpverpakking moet in rekening worden gebracht bij de klant en apart op de kassabon worden vermeld. Ook moet er btw over de wegwerpverpakking worden berekend.

Behalve het apart in rekening brengen van wegwerpplastic, moet een ondernemer ook een alternatieve optie aanbieden waarbij geen gebruik van wegwerpplastic wordt gemaakt.

Welk btw-tarief?

Het btw-tarief dat voor de wegwerpverpakking geldt, hangt samen met het product dat erin verpakt wordt. Zo moet voor een plastic beker met bier het tarief van 21% worden berekend. Voor een plastic bakje friet geldt het lage tarief van 9%.

Richtlijn bedrag plastic verpakking

Ondernemers mogen zelf weten welk bedrag ze voor een plastic verpakking in rekening brengen. De overheid heeft hiervoor een richtlijn gegeven. Voor een plastic beker is dit € 0,25, voor een verpakking voor een maaltijd € 0,50 en voor voorverpakte kleine porties groenten en dergelijke € 0,05.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82