Blog

Verhuur vakantiewoning en de btw

Wellicht hebben de belastingplannen uw plannen om een vakantiewoning te kopen versneld. Met ingang van 1 januari 2021 bent u namelijk meer overdrachtsbelasting verschuldigd, geen 2% maar 8%! Het is dus aantrekkelijker geworden om dit jaar nog een vakantiewoning te kopen. Bent u van plan een vakantiewoning te gaan kopen en deze te gaan verhuren? Dan zijn er op het gebied van de btw enkele zaken om rekening mee te houden. 

Verhuur vakantiewoning en de btw

Bent u van plan om de vakantiewoning te verhuren aan derden voor korte periodes? Dan bent u ondernemer voor de btw en moet over de verhuur 9% afgedragen worden. Omdat de vakantiewoning verhuurd wordt, kan het ook mogelijk zijn om de btw op de aankoop van de woning, maar ook op de lopende kosten, in aftrek te brengen zover deze kosten toerekenbaar zijn aan het btw-belaste gebruik.

Verhuur via een tussenpersoon

Behalve dat een eigenaar van een vakantiewoning de woning op eigen naam aan derden kan verhuren, kan de verhuur van een vakantiewoning ook via een tussenpersoon plaatsvinden. De verhuur via de tussenpersoon kan vervolgens op verschillende manieren plaatsvinden.

Als de tussenpersoon slechts bemiddelt dan is over de huur 9% btw verschuldigd en ontvangt u een factuur van de tussenpersoon met 21% btw. Deze btw mag u weer in aftrek brengen.

Verhuurt de tussenpersoon op eigen naam, maar voor uw rekening en risico? Dan is sprake van twee verhuurtransacties, deze beiden transacties zijn belast met 9% btw. U ontvangt van de tussenpersoon een creditfactuur en u draagt daarover 9% btw af.

Vrijstelling

Verhuurt u uw vakantiewoning voor langer dan 6 maanden aan dezelfde huurder? Dan is de verhuur mogelijk vrijgesteld. Dit heeft wel als gevolg dat u de lopende kosten niet in aftrek mag brengen.

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling. Dit is een vrijstelling waarvoor u kunt kiezen als uw omzet in een jaar lager blijft dan € 20.000. Deze keuze geldt voor drie jaar. U draagt dan geen btw af, maar u kunt ook geen btw in aftrek brengen.

Heeft u vragen over de verhuur van een vakantiewoning en de btw? Of bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn in uw situatie? Neem dan contact op met een van onze btw-adviseurs.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500