Blog

Verhuizen van België naar Nederland? Vergeet uw onderneming niet!

Een verhuizing van België naar Nederland, en meer specifiek de Zeeuws-Vlaamse grensstreek, is voor veel Vlamingen aantrekkelijk. Een verhuizing zelf is zo geregeld. Toch doen ondernemers er goed aan zich vooraf goed te laten informeren. Wie dit niet doet, kan onverwachts geconfronteerd worden met de Belgische fiscus die graag de stakingswinst met u afrekent.

Stakingswinst? Jazeker! Want een onderneming verhuist u nu eenmaal niet zomaar. Wie uit België vertrekt, beëindigt in feite zijn onderneming daar en begint in Nederland opnieuw. Wie hiermee achteraf niet geconfronteerd wil worden, houd ik graag vooraf een aantal relevante vragen voor. Want bij een verhuizing, moet voor de Belastingdienst bepaald worden waar uw onderneming gevestigd is.

Stel uzelf enkele vragen

Relevante vragen in dit verband zijn onder andere waar zit de feitelijke leiding van het bedrijf, waar vergaderen de directieleden en heeft u in België of Nederland iets van een vaste inrichting of fysieke plek waar de onderneming gedreven wordt. Daarbij kunt u denken aan een winkel, praktijkruimte of bijvoorbeeld een loods. Ik adviseer altijd om hierover in gesprek te gaan met een adviseur zodra uw verhuisplannen concrete vormen aannemen.

Uit- en inschrijven

Wie zomaar zijn koffers pakt en aan de andere kant van de grens gaat wonen, loopt het risico een forse aanslag voor stakingswinst te ontvangen. De Belgische fiscus zou namelijk zomaar kunnen concluderen dat u uw onderneming in België heeft beëindigd. Wellicht is dit, na het bespreken van bovenstaande vragen, ook inderdaad de juiste keuze. In dat geval zou het advies zijn u uit te schrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en uw bedrijf opnieuw in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Mogelijk wordt u in Nederland als starter beschouwd, waarbij u mogelijk gebruik kunt maken van de verschillende startersfaciliteiten.

Niet-fiscale aspecten

Vanzelfsprekend speelt bij een dergelijke verhuizing over de landsgrenzen nog meer. Denk bijvoorbeeld aan niet-fiscale zaken als vergunningen en uw eventuele medewerkers. Allemaal zaken die uw aandacht verdienen.

Informeer bij de België Desk

Natuurlijk is er voor alles een oplossing, maar dat is maatwerk. Zo heb ik onlangs een Vlaamse ondernemer geadviseerd om een vestigingsplaats in België te zoeken. Dat was fiscaal gunstiger dan afrekenen over de stakingswinst. Zoals iedere ondernemer anders is, geldt dat dus ook voor de adviezen. Bij Schipper Accountants hebben we een gespecialiseerde België Desk waar ondernemers van weerszijden van de grens terecht kunnen met hun vragen. Zo zorgen wij ervoor dat een verhuizing over de grens ook zakelijk een succes kan worden.

Richard van Damme

Richard van Damme RB

0115 - 74 55 06