Blog

Verenigd Koninkrijk en Brexit: btw-aspecten van online verkoop aan particulieren

Heeft u veel online verkopen? En levert u ook wel eens aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk? Dan kan de Brexit ook voor u gevolgen hebben. Hieronder leggen wij u de btw-aspecten uit van de Brexit als u online producten verkoopt aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk.

Verenigd Koninkrijk en Brexit

Waarde van de goederen

Het Verenigd Koninkrijk kende voorheen een “lagewaardevrijstelling” van £ 15. Onder deze waarde was de vrijstelling bij de particulieren invoer van goederen van toepassing. Deze vrijstelling is er nu niet meer. Het Verenigd Koninkrijk maakt nu onderscheid tussen zendingen van goederen met een waarde van meer of minder dan £ 135.

Zending meer dan £ 135

Wordt het goed verzonden aan een koper in het Verenigd Koninkrijk en is de waarde van het goed meer dan £ 135 dan moet in beginsel de koper als importeur optreden. Invoer-btw is verschuldigd door de Britse koper. U moet op de factuur 0% btw vermelden. Een voorwaarde is wel dat u als verkoper moet kunnen aantonen dat product de EU heeft verlaten.

Zendingen minder dan £ 135

Is de zending minder dan £ 135 waard? Dan is de algemene regel dat u als verkoper zich in het Verenigd Koninkrijk moet registreren en daar Britse btw moet afdragen. Op deze regel zijn een tweetal uitzonderingen:

  • Indien een online marktplaats betrokken is bij de verkoop;
  • Indien de koper een voor de btw geregistreerde ondernemer is die zijn Britse btw-nummer heeft verstrekt.

Levert u dus aan een particulier in de Verenigd Koninkrijk en is er geen online platform bij betrokken? Dan moet u zich registreren in het Verenigd Koninkrijk en daar de btw afdragen. In Nederland pas je hierop het 0%-tarief toe. Dit betekent dat je geen Nederlandse btw verschuldigd bent.

Verkopen via een online platform

Voor de btw worden vanaf 1 januari 2021 alle verkopen van goederen door een buitenlandse verkoper, gefaciliteerd door een online platform, behandeld als een levering door het online platform aan de Britse particulier als:

  • De goederen worden ingevoerd en de waarde lager is dan £ 135 of;
  • De goederen worden geleverd vanuit een locatie in het Verenigd Koninkrijk.

De materie inzake verkopen via een online platform is erg ingewikkeld. Wij adviseren u dan ook indien hiervan sprake is, contact op te nemen met een van onze btw-specialisten voor advies op maat.

Afgezien van de Brexit verandert er dit jaar veel voor ondernemers die te maken hebben met online verkopen. Webshops zullen sneller buitenlandse btw verschuldigd zijn door het verdwijnen van de drempelbedragen bij afstandsverkopen. Daarbovenop komen de nieuwe regels van de Brexit. Het is zeker verstandig om een keer goed uitgezocht te hebben hoe alles in zijn werk gaat om potentiële btw-risico’s te vermijden. Wij helpen u daar graag bij.

Heeft u vragen over de btw-aspecten voor Verenigd Koninkrijk en Brexit? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500