Blog

Uw pensioen of lijfrente komt vrij, wat nu?

Jarenlang gaat de opbouw van uw pensioen of lijfrentepolis ongemerkt. Tot u een brief ontvangt waarin staat dat de einddatum nadert. Als sprake is van kapitaal dat vrijkomt, betekent dit kiezen wat u met dit geld wilt doen. Grofweg zijn er drie mogelijkheden: periodiek laten uitkeren, de uitkering uitstellen of de polis afkopen. Welke optie past het best bij u?

Uw lijfrente of pensioen verloopt

De keuze voor een pensioen of lijfrentepolis maakte u jaren terug. Een verstandige keuze, maar wel één waar u nú iets mee moet. Want zodra de einddatum in zicht komt, is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden goed te overwegen. Gelukkig krijgt u daarvoor de tijd, maar, let op, die is niet onbeperkt.

Uw lijfrente komt vrij

U kunt uw lijfrentekapitaal onderbrengen bij een verzekeraar, maar ook bij de bank via banksparen. Voordeel van banksparen is dat, bij uw overlijden, het gehele bedrag naar uw erfgenamen gaat. Bij een verzekering kan dit alleen tegen een extra premie. Bovendien profiteert u met banksparen mogelijk van rente.

Uitkeren, uitstellen of afkopen

Afhankelijk van het fiscale regime, heeft u verschillende opties bij het vrijkomen van uw lijfrentepolis. Evenals bij pensioen, kan de lijfrente levenslang uitkeren. Daarnaast heeft u de mogelijkheid van een tijdelijke uitkering van minimaal 5 jaar. Ook kunt u deze twee mogelijkheden combineren. De uitkering van de lijfrente uitstellen, kan eveneens. Natuurlijk kunt u de lijfrente die vrijkomt ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Nadeel hiervan is dat het veel kost. Afhankelijk van het fiscale regime kan de belastingdienst een boete (revisierente) en inkomstenbelasting in rekening brengen. Wilt u uw lijfrentekapitaal vóór uw AOW-leeftijd laten uitkeren en zo gebruiken als overbruggingslijfrente? Dit kan met een lijfrente waarvan de laatste premie betaald is in 2005. Hiervoor kunt u alleen terecht bij de lijfrenteverzekeraars. Banken mogen wettelijk gezien geen overbruggingslijfrente uitvoeren.

Uw pensioenpolis komt vrij

Als uw pensioenpolis vrijkomt, moet u de opgebouwde waarde in beginsel levenslang laten uitkeren. U kunt zelf bepalen bij welke verzekeraar u uw pensioen onderbrengt. Dit hoeft dus niet de verzekeraar te zijn waar u het pensioen opbouwde. U goed laten informeren loont.

Mogelijkheden uitkering

Een pensioenuitkering is in beginsel een levenslange uitkering, maar u kunt de start van de uitkering wel uitstellen tot maximaal vijf jaar na uw AOW. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een zogeheten hoog / laag pensioen. Met deze variant ontvangt u de eerste paar jaar een hoger pensioen, dan in de periode erna. De gedachte hierachter is dat u tijdens de eerste pensioenjaren actiever bent, waardoor uw inkomensbehoefte groter is. Vanzelfsprekend is de keuze voor een laag / hoog pensioen ook mogelijk. Wilt u vóór uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan heeft u de mogelijkheid van de aankoop van een overbruggingspensioen. Hiermee dekt u de jaren vanaf uw pensioen tot aan uw AOW. Tot slot, om ervoor te zorgen dat uw pensioen naar uw partner gaat in geval van overlijden, is het mogelijk een partnerpensioen aan te kopen.

Uw pensioen of lijfrente komt vrij? Laat u goed informeren!

Lijfrentes en pensioenen zijn voor veel mensen ingewikkelde materie. Logisch, het zijn zaken waarmee u niet vaak te maken heeft. Mijn collega’s en ik zijn juist in deze onderwerpen gespecialiseerd. Met ons team van specialisten voorzien we zowel particulieren als ondernemers van pensioenadvies op maat.

Expiratietool

Bij Schipper vinden we het belangrijk om u een zo volledig en transparant mogelijk beeld te geven van de mogelijkheden. Verloopt uw pensioen binnenkort of komt uw lijfrente vrij? Dan bieden we onze klanten de mogelijkheid om gebruik te maken van onze handige expiratietool. Deze tool brengt de verschillende keuzes en aanbieders in beeld. Welke verzekeraar biedt u de hoogste uitkering? En welke aanbieder sluit het beste aan op uw wensen? Onze expiratietool biedt inzicht.

Heeft u vragen, wilt u advies of heeft u interesse om ook gebruik te maken van onze expiratietool? Neem dan gerust contact met mij op. Wij denken graag met u mee!

Patty Franse

0113 - 239477