Nieuws

Uitvoer paard belast met 21% btw

Bij de uitvoer van goederen mag het nultarief worden toegepast. Een vereiste is wel dat de goederen de EU verlaten. Hoe zit het met het nultarief binnen de omzetbelasting op de levering van een paard aan een afnemer buiten de Europese Unie?

Een ondernemer had een paard verkocht aan een afnemer buiten de EU. Het paard is in de periode tussen de levering en de uitvoer gebruikt voor trainingen en deelname aan wedstrijden. Dit gebruik verbreekt het vereiste verband tussen de levering en de uitvoer. Het toepassen van het nultarief was hierdoor niet mogelijk.

De kennisgroep vindt dat de training van een paard er in veel gevallen toe leidt dat de staat van het paard in de tijd tussen de uitvoer en de levering is veranderd. Dat is met name het geval als het paard tijdens de training gewend raakt aan de nieuwe ruiter of wanneer het paard door een derde vaardige ruiter wordt getraind ter bevordering van de prestaties van het paard.

Als het paard wordt getraind om de conditie op peil te houden in afwachting van transport kan dit anders zijn. De belastingdienst vergelijkt die situatie met het water geven van planten of bloemen die zijn bestemd voor uitvoer.

Dit standpunt is ingenomen voor paarden, maar wordt mogelijk breder toegepast. Voorzichtigheid is geboden als verkochte goederen niet direct worden geëxporteerd.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82