Nieuws

Uitbreiding steunpakket: vaste lasten voor 100 procent vergoed

Ondernemers die na 1 april 2021 nog een fors omzetverlies lijden door de beperkende coronamaatregelen kunnen een hogere tegemoetkoming ontvangen op hun vaste lasten. De overheid springt tot maximaal 100 procent van deze vaste lasten bij. De overheid maakt hiervoor een bedrag van 450 miljoen euro vrij.

Ondernemers maken aanspraak op TVL-steun bij minstens 30 procent omzetverlies in het afgelopen kwartaal in vergelijking met een jaar geleden. Bij de regeling was eerder het percentage van de tegemoetkoming in de vaste lasten gemaximeerd op 85 procent. Nu volgt er toch een tegemoetkoming van maximaal 100%. Het kabinet ziet ook dat steeds meer ondernemers door hun reserves heen zijn en veel moeite hebben om de vaste lasten te betalen. Daarom hebben ze besloten om de uitbreiding van het steunpakket te realiseren.

Het duurt nog een tijdje voordat het geld daadwerkelijk bij de ondernemers is. De regeling start half mei 2021 en het geld wordt pas gestort na goedkeuring door de RVO.  

Inkomensverlies: budget TONK-regeling verdubbeld 

Het kabinet komt met extra ondersteuning voor huishoudens die te maken hebben met een aanzienlijk inkomensverlies door de huidige coronacrisisHet gaat hier om huishoudens die in de problemen zijn gekomen en bijvoorbeeld huur en energie niet meer kunnen betalen. Het budget van de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kostenwordt met 130 miljoen euro verdubbeld, naar 260 miljoen euro.  

Investeringen voor onderzoek en ontwikkeling 

Om investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de automotive, luchtvaart en maritieme sectoren op peil te houden trekt het kabinet 150 miljoen euro uit. Vooral maakbedrijven profiteren hiervan. Het kabinet hoopt hiermee ook bij te dragen aan het behoud van werkgelegenheid. 

Wilt u meer weten over het door het kabinet beschikbaar gestelde pakket aan steunmaatregelen? Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie. Heeft u vragen? Onze specialisten staan graag voor u klaar!