Blog

Teruggave btw bij aankoop vakantiewoning; heeft u al zonnepanelen?

De aankoop van een vakantiewoning is voor veel mensen een aantrekkelijke investering. Vaak wordt de vakantiewoning gekocht met het doel om deze te gaan verhuren. In dat geval bestaat er recht op btw teruggave. Heeft u in de afgelopen jaren echter ook zonnepanelen op het dak van uw eigen woning laten plaatsen? Dan schuilt er mogelijk een addertje onder het gras!

Btw bij aankoop vakantiewoning

De zonnepanelen op het dak van uw woning en de btw bij aankoop van een vakantiewoning. Twee zaken die voor veel mensen waarschijnlijk weinig met elkaar van doen lijken te hebben. Toch kan het één wel degelijk invloed hebben op het ander. Hoe zit dat precies?

Zonnepanelen en de KOR

Is er bij de aanschaf van uw zonnepanelen btw teruggevraagd, of heeft de leverancier van de zonnepanelen dit voor u gedaan? Dan is hier waarschijnlijk bij aangegeven dat u wilde meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Binnen deze regeling hoeft u namelijk in de jaren daarna geen btw meer af te dragen over de levering van elektra en ook geen btw-aangifte meer te doen. Dit kan dus zeker voordelig zijn. De keerzijde is dat u binnen deze regeling ook geen btw meer kunt terugvragen voor nieuwe investeringen. Dus ook niet op de aankoop van een vakantiewoning. Dit geldt voor een periode van ten minste drie jaar – dit is de periode dat u ‘vastzit’ aan de KOR.

Aankoop vakantiewoning? Plan uw investering goed!

Zit u op dit moment al in de kleineondernemersregeling en denkt u na over nieuwe investeringen? Houdt dan dus rekening met de gevolgen van de KOR.  Een eventuele escape is dat u verplicht uit de KOR wordt gehaald, maar dan moet uw jaaromzet wel eerst hoger zijn dan € 20.000. Deed u vóór 2020 al mee aan de KOR? Dan is er nog een omweg mogelijk, mits u dat ruim van te voren gaat plannen. Heeft u nog geen zonnepanelen maar wilt u deze wel gaan aanschaffen? Denk dan van te voren goed na over uw eventueel andere gewenste investeringen en plan verstandig!

Heeft u vragen over de aankoop van een vakantiewoning of wilt u weten of de KOR invloed heeft op uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u meer btw-advies? Via onze btw-adviespagina houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en belangrijke informatie. 

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82