Nieuws

Surfen, blokarten, powerkiten op strand belast met 21% btw

Op het geven van ‘gelegenheid tot sportbeoefening’ is het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing. Het is inmiddels redelijk duidelijk wat er onder sport moet worden verstaan, Surfen, blokarten en powerkiten vallen daar onder. Minder bekend is dat het verlaagd tarief alleen toegepast mag worden als het sporten gedaan wordt vanuit een sportaccommodatie. Dit is een onroerende zaak die specifiek en permanent is ingericht voor actieve sportbeoefening.

Blokarten en powerkiten op openbaar strand

Vorig jaar kwam dit in twee rechtszaken aan de orde. Het blokarten en powerkiten werden gedaan op een openbaar strand. Als uitvalsbasis werd een strandpaviljoen gehuurd. Deze locatie was, gelet op de aard en inrichting, uiteraard niet alleen bestemd (maar wel geschikt!) voor het beoefenen van sport. Daaraan deed niet af dat deze locatie wel werd gebruikt met het oog op sportbeoefening en zelfs niet dat de aanbieder de beschikking had over een afgebakend deel van het paviljoen.

Surfschool zonder eigen parcours

De tweede zaak ging over een surfschool. Deze had een container op het strand geplaatst die werd gebruikt als ontvangstruimte, kleedruimte en buitendouche. De surfschool beschikte voor haar lessen ook niet over een eigen toegewezen parcours. Voor de zone waar de surfsport beoefend mocht worden was door de gemeente geen specifieke vergunning afgegeven.

Beide ondernemers moesten dus 21% btw afdragen over hun omzet.

Beoordeel dus goed of uw sportaccommodatie wel voldoet aan de eisen! Soortgelijke problematiek speelt ook bij personal trainers die aan huis komen, of een parcours in het bos volgen.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82