Nieuws

Onterecht gefactureerde btw toch aftrekbaar

Als u een factuur met onterecht gefactureerde btw ontvangt, mag u deze btw niet in aftrek brengen. Soms heeft u echter niet door dat de btw onterecht gefactureerd was en brengt u de btw toch in aftrek.

Een soortgelijke casus speelde zich onlangs af bij de Rechtbank. De belanghebbende had een factuur met Nederlandse btw gekregen, maar de Belastingdienst was van mening dat de levering niet in Nederland belast was en dat de leverancier onterecht de btw in rekening heeft gebracht. De inspecteur heeft daarom naheffingsaanslagen omzetbelasting opgelegd voor de onterecht in aftrek gebrachte btw.

De belanghebbende stelt echter dat zij alsnog wel recht heeft op aftrek omdat de leverancier de btw heeft afgedragen. Daarnaast was het door de financiële situatie van de leverancier uiterst moeilijk om de btw terug te krijgen. Omdat er ook geen aanwijzing was van fraude wordt de naheffingsaanslag vernietigd.

De btw mag normaal gesproken niet in aftrek worden gebracht, maar er zijn dus toch situaties waarin een navordering te voorkomen is!