Blog

Noord-Ierland en Brexit: btw-gevolgen voor de handel

Noord-Ierland en de Brexit, wat zijn de gevolgen voor de handel op het gebied van de btw? De Britten en de EU zijn het na veel onderhandelingen eindelijk eens geworden over een handelsakkoord. Maar hoe zit het nu precies met Noord-Ierland en Brexit in de praktijk? Als onderdeel van het VK heeft Noord-Ierland de EU namelijk verlaten, maar wel met een aparte status. In dit blog vertellen we u meer over de gevolgen op het gebied van de btw.

Noord-Ierland en Brexit

Voor Noord-Ierland en de EU geldt op basis van de Withdrawal Agreement een tijdelijk protocol. Deze bijzondere regeling is op 1 januari 2021 in werking getreden. Dit protocol is geldig voor ten minste 4 jaar, maar kan tussentijds gewijzigd worden.

Levering van goederen van en naar Noord-Ierland

Door het protocol is er niet veel veranderd met betrekking tot de btw-gevolgen bij de handel van goederen met bedrijven uit Noord-Ierland. Leveringen aan bedrijven in Noord-Ierland zijn nog steeds intracommunautaire leveringen en goederen die worden ontvangen vanuit Noord-Ierland zijn nog steeds intracommunautaire verwervingen. Daar verandert voor nu niets.

Nieuw btw-nummer

Maar, let op! Handelt u met een bedrijf uit Noord-Ierland? Zorg er dan wel voor dat u een nieuw btw-nummer opvraagt bij het bedrijf. Voorheen stonden de letters GB in het btw-nummer. Dit volstaat niet meer omdat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. Het nieuwe btw-nummer zal starten met de letters “XI”.

Diensten van en naar Noord-Ierland

In tegenstelling tot de leveringen van goederen verandert er wel degelijk iets als diensten worden verricht door of aan Noord-Ierse ondernemers. Verricht u nu een dienst aan een Noord-Iers bedrijf? Dan brengt u in de meest voorkomende gevallen geen btw in rekening. Er is sprake van “out-of-scope of EU VAT”.

Noord-Ierland en Brexit: de btw-gevolgen

Indien u goederen levert of krijgt van bedrijven uit Noord-Ierland, dan verandert er voor nu niet veel voor u. De Noord Ierse bedrijven blijven factureren met toepassing van de verleggingsregeling. Deze dient u alleen in een andere rubriek van uw aangifte te vermelden (rubriek 4a in plaats van 4b). Als u ook diensten verricht, dan moet u even goed letten op de nieuwe btw-regels!

Heeft u vragen over de btw-gevolgen voor Noord-Ierland en de Brexit? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500