Nieuws

No cure no pay-jurist is btw verschuldigd

De belanghebbende in deze zaak is een jurist die bijstand verleent in bestuursrechtelijke procedures.

Btw verschuldigd

Met bepaalde klanten maakt de jurist een ‘no cure no pay’-afspraak. Bij succes ontvangt hij een (proces)kostenvergoeding die het bestuursorgaan direct aan hem betaalt. Het Hof oordeelt dat er een rechtstreeks verband is tussen de door jurist verrichte dienst en de ontvangen vergoeding.

Baštová-arrest

Het beroep van de jurist op het Baštová-arrest kan niet tot een ander oordeel leiden. In dat arrest was namelijk geoordeeld dat een ondernemer die een vergoeding ontvangt voor het ter beschikking stellen van een paard, in een paardenrace geen btw verschuldigd is over de ontvangen vergoeding. Het prijzengeld vormt in die casus daar volgens het Hof van Justitie namelijk niet de vergoeding voor het ter beschikking stellen van het paard, maar juist voor de goede rangschikking van het paard.

In deze zaak oordeelt het Hof echter dat de ontvangen (proces)kostenvergoeding bij de jurist wel degelijk de afgesproken vergoeding is voor zijn prestatie. De jurist is dus btw verschuldigd.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief!