Blog

Nieuwe btw-regels voor webshops per 1 juli 2021

De btw-regels voor e-commerce gaan met ingang van 1 juli 2021 veranderen. De wetgeving geldt voor Nederlandse webshops met een jaaromzet van minimaal € 10.000 of meer uit verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland. Bent u een ondernemer en levert u goederen in de EU aan particulieren? Dan kunt u te maken krijgen met de nieuwe regels en u registreren voor de One Stop to Shop regeling.

Wat wordt er gewijzigd per 1 juli 2021?

Indien u als ondernemer goederen verkoopt aan particulieren in een ander EU-land kunt u te maken krijgen met lokale btw. Op dit moment gelden er nog drempels per land.

  • België heeft bijvoorbeeld een drempel van € 35.000. Dit betekent dat u tot € 35.000 Nederlandse btw in rekening brengt, indien u voor meer dan € 35.000 verkoopt, dan moet u lokale btw in rekening brengen. Het gevolg van het overschrijden van de drempel is dat u zich in België moet registeren en aldaar aangifte moet doen.

Per 1 juli 2021 verdwijnen deze drempels per land, en komt er een algemene drempel van € 10.000. Met het verdwijnen van de drempels per land, moet u dus sneller lokale btw in rekening brengen.

Wanneer u meer dan € 10.000 verkoopt aan particulieren in andere EU-landen, bent u de lokale btw verschuldigd. Het gevolg hiervan is dat u uw onderneming in elk land moet registreren voor de btw. De kosten hiervan kunnen flink oplopen.

One Stop to Shop

Om te voorkomen dat u uw onderneming in elk land moet registreren, wordt de Unieregeling ingevoerd, ook wel de One Stop to Shop genoemd. Hiermee regelt u via het systeem van de Nederlandse Belastingdienst de btw-aangiftes over uw verkopen aan particulieren in andere EU-landen. U doet één extra aangifte via een Nederlands portaal.

Aanmelden voor de One Stop to Shop

Aanmelden voor het gebruik van de Unieregeling kan nu al. U kunt uw onderneming aanmelden bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. Indien u zichzelf aanmeldt, moet u uw (eventuele) registraties in de andere EU-landen opheffen.

Indien uw omzet lager is dan € 10.000 en u wilt toch gebruik maken van de One Stop to Shop, dan moet u dit melden door middel van een meldingsformulier. Daarnaast moet u uw onderneming ook aanmelden bij Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Facturen bij gebruik One Stop to Shop

Als u gebruik maakt van de One Stop to Shop bent u niet verplicht om facturen uit te reiken aan consumenten. Als u wel facturen stuurt, dan moet deze factuur voldoen aan de eisen van de lidstaat waar u zich heeft aangemeld voor het gebruik van de One Stop to Shop.

Indien u geen gebruik maakt van de One Stop to Shop, dan gelden de regels van de lidstaat waar u btw verschuldigd bent. Let hierbij op dat het kan voorkomen dat een andere lidstaat andere factuureisen heeft dan Nederland.

Verkopen via een platform

Verkoopt u goederen aan particulieren in andere EU-lidstaten, maar hebt u niet uw eigen webshop? U verkoopt bijvoorbeeld via Amazon of Bol.com? Dan kan het zijn dat er afwijkende regels voor u gelden.

Retourzendingen

Wanneer goederen retour worden gestuurd en u maakt gebruik van de regeling, heeft u waarschijnlijk al een keer eerder lokale btw afgedragen over deze verkoop. Omdat de goederen terug zijn gekomen heeft u recht op een teruggaaf. Indien u de Unieregeling gebruikt van Nederland, mag u deze vermindering verwerken in de eerstvolgende One Stop to Shop-aangifte.

Conclusie

Levert u goederen aan particulieren in andere EU-lidstaten voor meer dan € 10.000? Dan moet u een keuze maken voor de situatie na 1 juli 2021. Gaat u zich melden in elke lidstaat om aldaar aangifte te doen? Of gaat u gebruik maken van de nieuwe One Stop to Shop-regeling?

Wij helpen u graag bij het maken van deze keuze. Ook kunnen wij kijken of er mogelijkheden zijn om uw administratie zo in te richten dat u eenvoudig kunt zien per land welke btw u verschuldigd bent. Voor vragen of advies kunt contact opnemen met een van onze specialisten.

Webinar: Nieuwe btw-regels voor webshops

Op 20 april 2021 heeft onze btw-adviseur Jos Philips geïnteresseerden op de hoogte gebracht van deze regels middels een webinar. In het webinar zijn onder andere de volgende onderwerpen besproken: voorwaarden van de regeling, facturering bij wel of geen gebruik van de nieuwe regeling, de btw-aspecten bij het verkopen via een platform zoals Amazon of Bol.com en de wijze van handeling bij retourzendingen. Heeft u het webinar gemist? Dan kunt u het webinar kosteloos hier terugkijken.

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500