Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur kondigde in een Kamerbrief een viersporenaanpak aan. Deze aanpak houdt het volgende in:
- Aanpassing van het vergunningenstelsel. Het huidige stelsel wordt fundamenteel herzien. Het doel is om na de zomer een nieuw systeem te presenteren, met betere aansluiting op de staat van de natuur.
- Maatregelen voor natuurbehoud en emissiereductie. Denk aan geborgde reductiedoelen per sector voor 2035 (zoals -50% voor industrie, -42% tot -46% voor landbouw, -50% voor mobiliteit en bouw).
- Aandacht voor maatschappelijke gevolgen. Ondersteuning voor ondernemers die geraakt worden door de stikstofregels, zoals PAS-melders en bedrijven die intern saldeerden.
- Europese afstemming. In overleg met de Europese Commissie wordt gekeken of goedkeuring of aanpassing van EU-regels nodig is.
Spoedwet en maatregelen op korte termijn
Er komt een spoedwet om de nieuwe vergunningensystematiek en andere maatregelen wettelijk te onderbouwen. In de tussentijd worden enkele concrete stappen genomen, zoals:
- Een ondergrens voor stikstofdepositie, waaronder geen vergunning nodig is.
- Aanpassing van AERIUS en toetsing van tijdelijke/kleinschalige emissies.
- Herijking van Natura 2000-gebieden op basis van werkelijke natuurdata.
Financiële ondersteuning voor de landbouwsector
Agrariërs kunnen rekenen op meerdere ondersteuningsmaatregelen:
- 627 euro miljoen voor vrijwillige extensiveringsregeling melkveehouderij (2025–2029), met als doel permanente emissiereductie. Deze regeling wordt samen met de sector uitgewerkt.
- 750 euro miljoen voor vrijwillige beëindiging veehouderijen (2026–2028), gericht op de meest stikstofgevoelige gebieden.
- 213 euro miljoen per jaar voor agrarisch natuurbeheer, als onderdeel van een structureel budget van € 500 miljoen uit het hoofdlijnenakkoord.
- Investeringen in sensoren, data en monitoring ter ondersteuning van bedrijven bij emissiereductie.
Regionale aanpak
Het kabinet kiest ook voor gebiedsgerichte maatregelen, te beginnen met zones van 250 meter rondom overbelaste Natura 2000-gebieden op de Veluwe en in de Peel. Voor bedrijven in deze zones gelden extra opgaven, zoals strengere normen en mogelijke inzet van emissiearme technieken.
Wat kunnen we verwachten van augustus 2025?
In augustus wordt een belangrijk besluitvormingsmoment verwacht. Dan wordt meer duidelijk over de precieze uitwerking van de maatregelen en de bijbehorende financiering. Een samenwerkingsverband van kennisinstellingen (PBL, RIVM, Deltares, WUR) onderzoekt de effecten van de plannen en hun maatschappelijke impact.
De agro-specialisten van Schipper Accountants blijvende ontwikkelingen nauwgezet volgen. Zodra er meer duidelijkheid is over regelingen of acties waar u als agrarisch ondernemer op kunt inspelen informeren wij u daarover. Heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning? Onze adviseurs staan voor u klaar!