Nieuws

Maximaal 160.000 euro steun voor mkb’ers met hoog energie­verbruik

De voorwaarden van de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten) om energie-intensieve mkb-bedrijven tegemoet te komen zijn bekend. Het kabinet neemt de maatregel om bedrijven die hard getroffen worden door de huidige hoge energieprijzen, te ondersteunen. De TEK gaat gelden vanaf 1 november 2022, maar kan waarschijnlijk pas in kwartaal twee van 2023 worden opengesteld.

Voorwaarden TEK

De TEK is alleen bedoeld voor energie-intensieve mkb-bedrijven. Het kabinet stelt daarom als voorwaarde dat het jaarlijks verbruik minstens 5.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit is. De TEK is alleen bedoeld voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan vijftig miljoen euro.

Hoogte van de compensatie

De bedrijven die voor de TEK in aanmerking komen, krijgen vijftig procent van de energiekosten vergoed boven een vastgestelde drempelprijs. Die drempelprijs bedraagt voor gas 1,19 euro per kuub en voor elektriciteit 0,35 euro per kWh exclusief btw. De maximale prijscompensatie bedraagt 1 euro per kuub gas en 0,30 euro per kWh elektriciteit. De totale compensatie is maximaal 160.000 euro. Voor landbouwbedrijven, zoals tuinders, geldt een maximum van 62.000 euro.

Uitvoering van de TEK

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de TEK uitvoeren. Voordat de regeling kan worden opengesteld, moet in het kader van staatssteun eerst goedkeuring aan de Europese Commissie worden gevraagd. Waarschijnlijk kan de regeling daarom pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld. De Belastingdienst gaat in de tussentijd coulant om met ondernemers die belastinguitstel indienen. Ook zullen banken tot die tijd sneller en soepeler omgaan met aanvragen voor liquiditeiten.

De TEK is specifiek bedoeld voor energie-intensieve mkb-bedrijven. De regeling is een toevoeging op het al ingestelde energieplafond waarvan vooral huishoudens, zzp’ers en kleine ondernemingen zullen profiteren.

Advies nodig?

Heeft u in deze tijden van stijgende energiekosten en inflatie een adviseur nodig die met u meedenkt? Onze specialisten geven u graag advies, zodat u kunt ondernemen met vertrouwen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met u mee!