Blog

Handelen met het buitenland en de btw: ingewikkelder dan u denkt!

Elke onderneming is anders, de een houdt zich bezig met handel in elektronica terwijl de ander zich bezig houdt met het bemiddelen bij de verkoop van onroerend goed. Daarom is persoonlijk advies van belang, dit geldt ook voor de btw. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten moet namelijk iedereen net op een andere manier omgaan met de btw. Op 7 juli 2020 heeft onze collega Jos Philips een webinar gegeven over de btw-aspecten bij de handel met het buitenland. Op deze manier hebben wij beoogd ondernemers te voorzien van informatie die zij kunnen toepassen in de praktijk.

De uitgangspunten

Tijdens de webinar zijn de uitgangspunten naar voren gekomen. Zo werden de btw-regels met betrekking tot het handelen met het buitenland besproken, zoals bij intracommunautaire leveringen of verwervingen, maar ook de regels bij export en import. Specifieke situaties zijn ook toegelicht in de webinar. Hoe moet u bijvoorbeeld omgaan met leveringen waarbij een Belgische afnemer de goederen bij u in Nederland kan ophalen? Hoe waarborgt u dan het gebruik van het 0%-tarief bij intracommunautaire leveringen? Aan de hand van praktische voorbeelden zijn de regels uitgelegd bij het verlenen van diensten aan afnemers uit andere lidstaten.

Actueel

In de webinar zijn ook de vernieuwde quick fixes aan bod gekomen. Wist u bijvoorbeeld dat het hebben van het btw-nummer van uw afnemer sinds 1 januari 2020 verplicht is om gebruik te maken van het 0%-tarief? Of dat de vernieuwing van de regels met betrekking tot afstandsverkopen uitgesteld is?

De kijkers werden ook aan het denken gezet wat de impact van de Brexit kan zijn op hun onderneming. Alhoewel de exacte voorwaarden van de Brexit nog niet uitgewerkt zijn, schaadt het niet om al te denken over de eventuele gevolgen. Ook kunt u alvast voorbereidingen treffen om de overgang soepeler te maken.

Webinar terugkijken?

Heeft u dit webinar gemist? En bent u na het lezen van deze blog wel benieuwd naar de inhoud? Klik op onderstaande oranje knop om de webinar terug te kijken. Heeft u na het bekijken van de webinar nog vragen? Neem dan contact op met onze btw-specialisten voor persoonlijk advies.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82